Schoolontbijt met loco-burgemeester loopt gesmeerd

Ontbijten met de loco-burgemeester. Het kon woensdag op basisschool De Ster.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Paul van der Kooij
Hoofddorp

De Ster is een speciale basisschool. Met leerlingen die op andere scholen nog wel eens te horen krijgen dat ze te veel bewegen, niet luisteren of te brutaal zijn. Of dichtklappen als ze een vraag moeten stellen. Maar wat blijkt als loco-burgemeester Adam Elzakalai deze woensdag komt ontbijten?

Hoe gesmeerd alles loopt vanaf het moment dat hij wil aanschuiven bij leerlingen van de groepen zes, zeven en acht. Het enthousiasme doet de wethouder zichtbaar goed. En omdat de vragen net niet over elkaar heen buitelen, beantwoordt hij ze zonder problemen. Ook doet hij wat leerkrachten en andere begeleiders hier graag doen: de leerlingen prijzen voor wat ze al kunnen. Zo vindt de loco het heel knap dat zijn buurman aan tafel thuis de eigen boterhammen al smeert. En als hij hoort dat daar dan ’van alles’ op gaat, vraagt hij niet te veel door.

Er zijn scholen die alleen in de week van het Nationaal Schoolontbijt aandacht hebben voor een goede maaltijd. Zo niet bij de Sterschool. Daar weet men dat goed eten extra belangrijk is bij iemand wiens concentratie toch al minder is. Wie dat aan tafel doet, zonder tv, komt ook nog eens tot rust. En, als het even kan, tot een gesprek met de tafelgenoten. Zo werkt dat ook bij dit ’burgemeestersontbijt’ dat, doordat de burgemeester niet kon en de loco het ’graag’ van hem overnam, een loco-burgemeestersontbijt werd.

Kijkt de buurvrouw van de loco normaliter de kat graag uit de boom, nu komt ze direct los door de vraag hoe het speelgoedhondje naast haar bord heet. Na een ’dag Lulu’, is het tijd voor een breed gedragen ’Smakelijk eten’. Want leerling nummer zeven is zojuist - met een vertraging waar niemand van opkijkt - per taxibusje gearriveerd.

Boven de bruine sneetjes, rijstwafels, mandarijnen, krentenbollen en stukken komkommer, klinken vragen als ’Hoe kun je later burgemeester worden? „Het is de koning die zegt dat het mag, als eerst de gemeente daar in een brief om heeft gevraagd. Dus het is handig om goede vrienden te zijn met de koning”, probeert de loco luchtig.

Landmeetkunde

Maar zijn publiek vraagt door. Wat moet je ervoor studeren? „Ik heb zelf landmeetkunde gestudeerd. Soms ook hebben burgemeesters economie of rechten gedaan. Het kan ook zonder studie, als je je goed inzet.” Enige commotie is er wanneer Elzakalai, gevraagd naar zijn leeftijd, tot 37 jaar komt. „Dat is jonger dan mijn moeder’’, klinkt verbaasd. ,,Die is veertig.”

Ook moet hij uitleggen wat er op zijn ambtsketen staat. Het blijken de wapens te zijn van de elf gemeenten die in 1955 nog om Haarlemmermeer heen lagen. In het jaar dat de gemeente honderd werd, vonden ze dat een mooi cadeau. Op de vraag hoe duur de keten is, moet ’meneer Adam’ het antwoord schuldig blijven. „Het was een cadeau. En dan vraag je zoiets niet.” Weinig zal het niet zijn. Want hij is van ’echt zilver’.

Bij het napraten, blijken de leerlingen het bezoek leuk en leerzaam te hebben gevonden. Leerzaam omdat ze van de loco hebben begrepen dat de keten in een kluis wordt bewaard. En het een dame is die de keten bewaakt als die om een nek hangt. Omdat hier maar al te goed bekend is dat jongens eerder spullen kwijtraken, wordt dat eigenlijk wel een goed idee gevonden.

Leuk vonden ze het om te ervaren dat de loco, zoals de juf de dag ervoor al kalmerend had gezegd, maar een gewone meneer is. Een meneer die, gevraagd naar wat-ie echt graag doet, dingen zegt als ’echt lang Playstationnen’. ,,Met Fifa of Call of duty.” Het zijn antwoorden die erin gaan als koek, al wordt het enthousiasme diplomatiek verpakt. Bovenbouwers weten als geen ander dat ze zo’n 18-plus spel als ’Call of duty’ nog niet moeten spelen. Het is dus een broer die het spel speelt. Zij kijken slechts toe. Toch willen ze weten wat de loco ervan vindt dat het 18-plus is? Tja, wat moet hij zeggen?

Hoewel er flink wat vragen zijn afgevuurd blijkt er, wanneer hij bij andere klassen aanschuift, toch een te zijn vergeten. „Welke sport doet-ie?’’ Ach, klinkt dan monter. ,,Hij speelt toch Fifa op de Playstation?’’

PI-school

De Ster is een PI-school (paedologisch instituut). Zo’n school verzorgt speciaal onderwijs voor kinderen met ingewikkelde leer-, gedrags- of emotionele problemen. Sinds augustus 2016 gebeurt dat vanuit het voormalige gebouw van De Ontdekking aan de Van den Berghlaan. Daarvoor waren de groepen 1 en 2 ondergebracht bij ’t Kabouterhuis aan de Kaj Munkweg en de rest bij het ziekenhuis in Hoofddorp. Het mooie van de centrale huisvesting is dat er meer specialisten bij elkaar zijn. Want in een deel van het gebouw krijgen de kinderen van groep 3 en hoger dagbehandeling bij Triversum, instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Een aantal kleuters gaat voor zo’n behandeling nog naar ’t Kabouterhuis.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.