'Red de vrije artsenkeuze'

Nierspecialist Wim van Dorp

Nina van Oostrum
Haarlem

Al zeker 57.500 artsen en patiënten hebben de petitie ’Red de vrije artsenkeuze’ getekend. De petitie is een reactie op het wetsvoorstel van minister Edith Schippers, dat de vrije artsenkeuze van patiënten inperkt of zelfs afpakt.

De handtekeningen, opgehaald door de belangenvereniging van zorgverleners VvAA, worden binnenkort overhandigd aan de politiek.

Als het omstreden wetsvoorstel doorgang vindt, wordt de behandeling door een arts die geen contract heeft met de zorgverzekeraar van de patiënt, niet langer vergoed. Nu wordt zo’n behandeling nog voor tachtig procent vergoed.

Het wetsvoorstel laat de zorgverzekeraar dus bepalen welke artsen een patiënt mag bezoeken. In ruil voor het opgeven van zijn keuzevrijheid gaat de patiënt honderd euro zorgpremie minder per jaar betalen, wat neerkomt op ongeveer acht euro per maand. Maar uit onderzoek van de VvAA blijkt dat driekwart van de Nederlanders geen keuzevrijheid wil inleveren in ruil voor premievermindering.

De Tweede Kamer moet zich nog buigen over het wetsvoorstel van de volksgezondheidminister. Wanneer erover wordt gestemd, is nog niet duidelijk. De inperking van de vrije artsenkeuze maakt onderdeel uit van het zorgakkoord, op 17 april gesloten door VVD, PvdA, D66, SGP en CU.

Zaterdag in deze krant uitgebreide reacties van Haarlemse medici over dit onderwerp

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.