Feest Repair Café Hoofddorp, Zwanenburg ’zorgenkindje’

Feest Repair Café Hoofddorp, Zwanenburg ’zorgenkindje’
Volop fietsen repareren in Hoofddorp, tijdens de internationale Repair Café week in De Ark
© united photos/toussaint kluiters
Hoofddorp

In Hoofddorp werd gisteren feest gevierd in het kader van de internationale Repair Caféweek.

Tot zondag 22 oktober vieren de Repair Cafés in verschillende landen feest. Daarmee willen de Repair Cafés het onderwerp ’repareren’ internationaal nog meer in de belangstelling zetten. In het Repair Café in Hoofddorp, ondergebracht in De Ark aan het Muiderbos, werd feest gevierd met Repair-Cafékoekjes en kregen bezoekers koffie voor de halve prijs.

Het feest had een bijzonder tintje. Gisteren was het acht jaar geleden dat Martine Postma het allereerste Repair Café organiseerde in een theater in Amsterdam-West. Tientallen buurtbewoners kwamen die woensdag in 2009 met hun kapotte spullen naar dat theater. Inmiddels zijn er meer dan 1.300 Repair Cafés in 33 landen, verspreid over zes continenten.

In Haarlemmermeers loopt het in de meeste gevallen ook naar wens. Er zijn vijf Repair Cafés, alle met hun eigen specialiteiten, alleen Zwanenburg is volgens organisator Rien Wattel ’een zorgenkindje’. Daar loopt het niet goed. Men kijkt het nog een paar maanden aan, en neemt dan de beslissing of het café in dorpshuis de Olm open blijft.

,,Wie weet is een mobiel Repair Café, een oude wens van ons bestuur, daar de oplossing’’, filosofeert Wattel. De andere Repair Cafés in Lisserbroek, Badhoevedorp, Hoofddorp en Nieuw-Vennep draaien lekker. Momenteel worden in Vijfhuizen ook gesprekken gevoerd, om daar wellicht in 2018 een Repair Café in een oude school te starten. ,,Maar dat heeft nog geen concrete vorm’’, aldus Wattel. Ook in Rijsenhout was een tijd sprake van de komst van een Repair café, maar initiatieven vanuit die dorpsgemeenschap zijn uitgebleven.