Groeiend Wooferland heeft Haarlems tintje

© United Photos/Rob van Wieringen

Judy Nihof
Halfweg

Een groei van 5000 naar 7000 bezoekers. Dat is wat classicfestival Wooferland nodig had om uit te groeien van een feestje in een paar tenten rond een plas, naar een volwaardig festival.

Deze groei heeft het festival kunnen maken door meer van het beschikbare terrein van de Houtrakpolder in gebruik te nemen. Aan deze groei zit een heel duidelijk Haarlems tintje.

Bijzonder aan Wooferland is deze keer het geheime podium waar in tegenstelling tot de rest van het terrein wel moderne house klinkt. Op deze ‘secret stage’ - een klein afgezet stukje festivalterrein, te bereiken via een pad van vlonders op – kent voornamelijk dj’s van Stalker.

Vermaken

Hier staan vroeg in de avond vader en zoon Ploeger van de Haarlemse Club Stalker het ontdekkend ingestelde deel van het publiek te vermaken met stevige house. Ook de bijdrage van Alexander Koning, hoewel woonachtig in Berlijn, door velen nog steeds gezien als de belangrijkste underground dj van Haarlem, is belangrijk voor het festival.

Voor de techniek tekent eveneens een Haarlems bedrijf: REACT uit de Waarderpolder. Het is dan ook jammer dat juist op dit vlak Wooferland onder de maat presteert. Het geluid klinkt vaak niet zuiver en valt op meerdere podia enkele keren uit.

Dansen

Wooferland trekt meerdere generaties, die samen lekker aan het feesten zijn. Een leuk duo wordt gevormd door Sandra (51) en stiefdochter Kelcy (24).

Ze houden allebei van dansen, maar gingen tot nu toe niet eerder samen. ,,Het leek mij echt een feest voor haar en toen ik dat zei, besloten we samen te gaan’’, aldus Kelcy.

De groei die Wooferland heeft doorgemaakt is ook te verklaren vanuit een aantal sterke boekingen. Met 808 State en Alex Patterson zijn artiesten gehaald die in de vroege jaren negentig mede verantwoordelijk waren voor de opkomst van Engelse techno. Zij laten met hun optredens merken ook nu nog relevant te zijn.

Cougarland

,,Wooferland staat toch ook wel bekend als cougarland?’’, zegt Sander uit Brabant die voor de Freestyle tent staat te dansen. Met deze opmerking doelt hij op de vele vrouwen van midden 40 die zwierend en sjansend over de dansvloer gaan. Cougar is een uit Amerika over gewaaide term om vrouwen die op zoek zijn naar een jonge vent aan te duiden.

De Brabander is voor de tweede keer op het festival en is gecharmeerd van wat hij ziet en van de muziek. Vooral Amsterdammer Dimitri heeft zijn waardering. ,,Wat mixt deze man toch alles lekker aan elkaar.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.