Kijkje aan de andere kant van De Meerse [video]

Joep van Dijk legt uit tijdens de rondleiding.© United Photos/Paul Vreeker

Richard Walraven
Hoofddorp

Voor een rondleiding met Joep van Dijk moet je wel even de tijd nemen. Dat ondervonden de lezers van Haarlems Dagblad vrijdagmiddag tijdens de ’toer’ achter de schermen van schouwburg De Meerse. Twee uur lang vertelde de directeur vol passie over zijn theater. Liet hij alle hoekjes van het gebouw zien en briefde hij alle smeuïge anekdotes door. ,,Prachtig. Ik ben een regelmatig bezoeker van De Meerse, maar dit is echt een kijkje van de andere kant."

Te zien was er heel veel. Neem de laad- en losruimte waar vrachtwagens met een ingenieus liftsysteem kunnen worden geladen en gelost. ,,Elke dag bouwen we hier een nieuwe voorstelling, soms zijn ze om twee uur ’s nachts nog aan het werk", vertelt onze gids.

Wie er bovendien niet eens op het toneel gestaan hebben? De ingenieuze trekkenkast (waar 14 kilometer staaldraad wordt gebruikt en tientallen gemotoriseerde katrollen om de decors omhoog te hijsen) hebben bekeken en een keer gegluurd in de kleedkamers van de artiesten? Grappig detail is dat kleedkamer 3 in De Meerse is ingericht als leeskamer compleet met boekenkasten en luie stoel. Of dat de plankjes aan de balustrade van het balkon in de grote zaal dienen om mensen niet de diepte in te laten kijken. Nodig zegt Joep van Dijk omdat de mensen langer zijn dan vroeger en de balustrade te laag was geworden. ,,Maar zo konden we het oplossen."

Van Dijk had ook een nieuwtje voor de Haarlems Dagblad-lezers bewaard. De Vip-room wordt binnenkort naar oud-directeur Jan Gras vernoemd. De zaal wordt na kleine verbouwing gebruikt voor ontvangsten en presentaties. De deur van de artiestenfoyer daarentegen is normaal geen openbaar terrein, maar dankzij de rondleiding weten we allemaal dat die sfeervol is aangekleed met heuse kerkbankjes en dat de ruime ijskast na de voorstelling dicht gaat. ,,We willen dat de artiesten dan in bar wat drinken met het publiek."

De lezers zijn enthousiast. ,,Ik ben met mijn man al achter de schermen geweest bij Carré en bij het concertgebouw in Amsterdam. We wilden dit ook een keer dichter in de buurt zien. Daarnaast komen we er ook regelmatig dus dan is een kijkje achter de schermen extra leuk’’, vertelt Nel van der Burg. Bezoekster Joyce Wiedijk is erg onder de indruk van het werk dat achter de schermen verzet moet worden door de mensen van de techniek. ,,Naast de techniek vind ik de planning voor alle voorstellingen erg interessant. Je hoort het niet vaak’’, vertelt ze. Ook de andere bezoekers praten vol lof over de bevlogen verteller. Al met al een zeer geslaagde, bijzondere en leerzame middag.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.