Hartekamp Groep moet de tering naar de nering zetten

Leontien van Engelen
haarlem

Omdat Achmea stopt met betalen voor nieuwe bewoners, heeft de Hartekamp Groep, die mensen met een beperking huisvesting en ondersteuning biedt,  een opnamestop ingesteld.

Achmea bezuinigt omdat de gemeenten een grotere (financiële) verantwoordelijkheid krijgen bij de opvang van gehandicapten.

De Hartekamp Groep staat ongeveer 1800 mensen met een beperking bij, van wie er op dit ogenblik 841 permanent worden opgevangen. Er komt echter geld binnen voor 829 mensen waardoor er een financieel gat ontstaat. Ook hebben de bewoners toenemende lichamelijke en geestelijke beperkingen doordat ze ouder worden en neemt hun zorgvraag toe.

Werkgelegenheid intact

Achmea vindt dit echter een verantwoordelijkheid van de instelling en wil niks extra's betalen. Al met al komt de Hartekamp Groep op jaarbasis 8,5 ton tekort.

Bestuursvoorzitter Jan Bauer van de Hartekamp Groep zegt dat de werkgelegenheid bij de instelling ondanks de bezuinigingen voorlopig intact blijft. Er werken ongeveer 1600 mensen (parttime). ,,We zijn wel voorzichtig met het aannemen van nieuwe mensen.''

Op woensdag 1 mei heeft Bauer overleg met Achmea en hij hoopt dat er dan een oplossing wordt gevonden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.