’Entrain’ pakt lichamelijke ellende van ’tijdreis’ wiskundig aan

1 / 3
Peter Lodewijks

Het vakantieseizoen nadert alweer. Binnenkort gaan weer duizenden Nederlanders met het vliegtuig naar verre oorden en naar andere tijdzones. Met name dat laatste brengt voor de reiziger nog weleens problemen met zich mee.

De ene mens kan er beter tegen als de echte klok niet meer strookt met de ’interne klok’ dan de andere. Maar ook daarvoor is er een app. De Universiteit van Michigan heeft een gratis app, genaamd ’Entrain’, voor iPhone-eigenaren gemaakt waarbij je op een wiskundige manier geholpen wordt de lichamelijke ellende van zo’n ’tijdreis’ te verminderen of zelfs te voorkomen.

De basis is de hoeveelheid licht die je jezelf zou moeten toedienen. Vlak voordat je ’s morgens wakker wordt, ben je in het diepst van je slaap en is je lichaamstemperatuur het laagst. En het is met name dat gegeven waardoor je je rot gaat voelen als je om 15.00 uur in een ver buitenland op dat punt aanlandt. In deze app kun je je bestemming opgeven. De app rekent dan uit hoe je het beste langzaam (ver voor je reis dus) de blokken van licht en donker kunt laten schuiven, zodat het transport geen probleem meer geeft. En terug doe je dan hetzelfde. Toegegeven, het klinkt wel als ’een hoop gedoe’, maar dat is het ook als je je de eerste week van je (dure) vakantie belabberd voelt en vervolgens weer door die mallemolen moet als je terugkeert.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.