3D-bruggen bij station Hoofddorp op plek gehangen

De nieuwe bruggen in de Taurusavenue.

Eind november gaan de twee bruggen open.

1 / 2
Wessel Mekking
hoofddorp

De zes delen van de fiets- en voetgangersbruggen in de Taurusavenue zijn donderdag geplaatst.Over het water, naast het NS-station van Hoofddorp, komt de ’Golvende Brug’ te liggen. De welvingen in de twee oeververbindingen maken het plaatsen extra gecompliceerd, legt Steneker uit. Niks is recht aan de bruggen.

,,Qua 3D bouwen is dit heel lastig’’, weet de projectleider. De bruggen zijn in de fabriek van Volkers Staal en Funderingen al eens op hun kop gebouwd, vertelt Steneker donderdag vlak voor de schaft.

Vijf van de zes brugdelen liggen dan al. Steneker laat in de bouwkeet de tekeningen zien, terwijl verderop het laatste stuk in de lucht hangt. De plaatsing van dit deel is het spannendst. ,,De puzzel moet passen.’’ Later in de middag blijken alle puzzelstukjes goed op hun plek te liggen.

Het grootste deel van de twee bruggen weegt zestien ton, is op z’n langst 26 meter en op z’n breedst 4,5 meter. De brugdelen werden voor zes uur en na tien uur naar de Taurusavenue vervoerd. Dit soort speciaal vervoer mag alleen met vergunning buiten de ochtendspits over de weg.

Het plaatsen en monteren van de bruggen neemt alleen deze donderdag in beslag. Steneker is met een twintigtal mannen naar Hoofddorp gekomen om de oeververbindingen aan te leggen. De gaten tussen de brugdelen worden gedicht met zogeheten epoxyhars. Ook krijgen de bruggen nog leuningen en een lik verf. Daarnaast worden vanaf volgende week de betonnen dekkingen bij de landhoofden aangelegd.

Fietsers en voetgangers kunnen vanaf eind november gebruikmaken van de bruggen. Ze vormen voor hen de ontbrekende schakel tussen enerzijds onder meer het noordelijk deel van Beukenhorst-Zuid en het nog te openen Novotel en anderzijds het station. De vernieuwde Taurusavenue, verbreed naar twee keer twee rijstroken, gaat ook eind dit jaar open voor het verkeer.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.