Matthijs Kleyn bundelt columns over Cesar

Sonja de Jong

Hij werd in 2011 bekend als Jakhals Thijs bij ’De Wereld Draait Door’ en door zijn roman ’Vita’ over hulp bij zelfdoding. Hij had een tijdje een filmprogramma bij Veronica en werkt inmiddels als televisiemaker. En hij gelooft zeer beslist dat Elvis Presley níet dood is.

Maar de afgelopen twee jaar was Matthijs Kleyn vooral de (aanstaande) vader van Cesar, een jongetje dat volgens de artsen ’waarschijnlijk als mongooltje of anderszins gehandicapt ter wereld zou komen’. En dat nu, dik zestien maanden oud, vrolijk lachend rondkruipt.

Angstig eerste jaar

Kleyn schreef over de tijd van zwangerschap, geboorte en het angstige eerste jaar met Cesar een boek, dat op 13 september verschijnt. Over hoe twee jonge ouders van blijdschap naar angst, van hoop naar teleurstelling en weer naar blijdschap gingen. Over artsen die slecht nieuws hadden en een klein jongetje dat al dat slechte nieuws aan zijn laars lapte en – afgezien van een te dunne oogzenuw waardoor hij aan één oog blind is – volkomen gezond bleek.

Aanvankelijk leek alles prima te gaan met de zwangerschap van Bente Hilkens, Kleyns vriendin. Maar opeens gingen er op basis van een echo allerlei alarmbellen af. Kleyn: „Het bleek dat Cesar een bepaalde holte in zijn hersenen miste die bedoeld is voor het aanmaken van de hormoonhuishouding en de oogzenuwen. Meer viel er op dat moment niet over te zeggen, zolang Cesar nog in Bentes buik zat, maar we moesten met het ergste rekening houden.”

Moeilijk

Vijf weken voor de uitgerekende geboortedatum voelde Bente opeens geen leven meer. De baby bleek het moeilijk te hebben en moest onmiddellijk gehaald worden. Meteen na de keizersnede werd hij weggebracht voor allerlei onderzoeken en een bloedtransfusie. „Je gaat dan door zo’n achtbaan van emoties heen. Mijn moeder zei: ’schrijf nou op wat er gebeurt, zodat je het later voor jezelf en voor Cesar kunt terughalen. En pal daarna werd ik benaderd door Famme.nl, een digitaal vrouwenblad, of ik een wekelijkse column wilde schrijven over Cesar. Ik dacht: ach, wie leest dat nou en zei ja. Pas toen ik een paar maanden later over het eerste ’goednieuws-gesprek’ schreef en daarop meer dan 4000 likes kreeg, besefte ik dat veel mensen die columns volgden. Daarom heb ik ook ingestemd met een bundeling ervan in een boek. Een boek dat overigens van ons beiden is, want Bente is fotografe en heeft alle foto’s in het boek gemaakt.”

Wat opvalt aan de columns, is dat Kleyn soms verdrietig is, als artsen weer eens somber deden (’het zijn helden van de samenleving, maar niet altijd fijngevoelige types. Sommige waren behoorlijk bot met hun prognoses’), maar nooit opstandig lijkt te worden. „Nee, ik heb nooit gedacht: waarom moet dit ons nou precies overkomen of was Cesar er maar niet geweest. Integendeel, ik was vanaf het allereerste begin knettergek op hem en dat was ik volgens mij ook geweest als hij wel zwaar gehandicapt geweest was. Cesar is een ontzettend leuk jochie. Je hoort wel eens over huilbaby's, maar Cesar is een lachbaby. Hij heeft zoveel plezier in zijn leven, gaat zo enthousiast op alles af.”

En geleidelijk werd duidelijk dat hij zich ook goed ontwikkelde. „Het bericht dat zijn ene oogzenuw niet goed ontwikkeld was, en dat hij aan dat oog blind is, kwam wel even hard aan. Maar daarna relativeer je dat. Mijn grootste angst is dat hij er misschien later mee gepest zal worden. Maar ik hoop dat hij dan weerbaar genoeg is om daar mee om te kunnen gaan.”

Voor de publicatie van het boek, moest Kleyn zijn teksten nog eens teruglezen ter controle. „Dat had ik nooit gedaan en dat hakte er best heftig in. Heel veel emoties die ik in dat eerste jaar weggestopt had, kwamen nu opeens boven.”

Meer boeken over Cesar zullen er niet verschijnen. „Nee, het is voldoende zo.”

Maar hoe zit dat nou met Elvis, die nog steeds in leven zou zijn? „Ja, ik hoor bij de mensen die ervan overtuigd zijn dat hij alleen maar ondergedoken is om te ontkomen aan de maffia. Kijk op internet, daar zie je zoveel argumenten die die stelling onderbouwen’, zegt hij met een brede grijns. „Of lees ’Ik zie je’, mijn tweede roman die afgelopen voorjaar verscheen en waarin de hoofdpersoon ook denkt dat Elvis leeft.”

Matthijs Kleyn: ’Cesar’. Uitg. De Boekerij, €15.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.