Historisch reisverslag en modern fraudeverhaal komen samen

Hanneke van den Berg

Deze thriller is een fraaie combinatie van een historisch VOC-reisverslag uit 1628 met bestaande personen en een modern fraudeverhaal met nietsontziende criminelen. Beide verhaallijnen komen keurig samen, en ook de schrijfstijl is in lijn met de twee tijdperken.

Amsterdam 1628: Dienstmeisje Marretgie vertrekt met een VOC-schip naar Batavia om daar een nieuw leven te beginnen met haar ongeboren kind. Ze is zwanger gemaakt door de rijke heer des huizes. Een schandaal in het zedige 17e eeuwse Amsterdam waar kuisheid stopt bij de voordeur van het grachtenpand. Op de lange reis trotseert Marretgie stormen en een zware bevalling. Na een schipbreuk stranden de opvarenden op een onbewoonde groep eilanden, waar een machtsstrijd losbarst met ontaarde taferelen als gevolg.

Amsterdam 2013: Studente Marrit erft van een oom een enorm bedrag én een grachtenpand. Een nalatenschap onder strenge voorwaarden met als complicerende factor een huurster die weigert te vertrekken. Zij en haar vriend menen aanspraak te kunnen maken op het vermogen van de oom. Marrit, slim maar naïef, raakt in hun greep en belandt in een complot met uitzicht op een vroegtijdige dood. Een goedlopende thriller die schakelt tussen moderne schurken en 17e eeuws boeventuig op een VOC-schip waar de ontberingen zich niet beperken tot voedseltekorten. Het waarheidsgetrouwe aspect geeft het net iets extra’s.

Thriller

Marianne & Theo Hoogstraaten: Evenbeeld. Uitg. De Crime Compagnie €14,95

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.