Samen weg zonder ’ettertjes’

Corendon-directeur Atilay Uslu. (Foto: PR)

Corendon-directeur Atilay Uslu. (Foto: PR)

Mirjam van Twisk

Touroperator Corendon heeft onlangs het concept ’Only Adult’-vakanties in de markt gezet. Het doet een beetje denken aan de ’Russen vrij’-hotels, maar Corendon ruilde de onaangepaste Russen in voor lawaaiige kids. De Only Adults-vakanties bieden de garantie dat je in de door jou geboekte accommodatie gegarandeerd niet wordt geconfonteerd met kleine kinderen.

Dus geen K3-dansjes op het podium bij het restaurant waar je zit te eten, geen indianengeschreeuw vanuit de tuin waar het animatieteam is neergestreken, geen huilpartijen van gevallen peuters bij het zwembad en op het strand geen zand van voorbijrennende kids over je net ingesmeerde lijf. Zaken die je, als je zelf met je kroost op pad bent, helemaal niet als een probleem ervaart. Ze horen er gewoon bij. Maar als je even mag genieten van quality-time samen, zijn dat de dingen waarop je niet zit te wachten.

Ongestoord

Zo ontdekte Corendon-directeur Atilay Uslu zelf tijdens een gezinsvakantie in een hotel in Turkije. ,,Onze dochter vroeg daar of zij een nachtje mocht logeren bij mijn zus, die met haar gezin in een aanpalend hotel verbleef. Natuurlijk mocht dat. De volgende ochtend verheugden wij ons op een rustig, ongestoord ontbijt met z’n tweetjes.’’ Hoe anders pakte dat uit. ,,We zaten nauwelijks of we keken elkaar al aan. Opeens viel ons allebei op hoeveel herrie de kinderen van de andere gasten in de eetzaal veroorzaakten. Het was meer dan we konden verdragen. We hebben ons boeltje opgepakt en zijn buiten het hotel gaan ontbijten. Heerlijk, ongestoord met z’n tweetjes.’’

Daarmee werd het zaadje geplant voor een nieuw concept. En Uslu is er de man niet naar om ontkiemende zaadjes te laten wegkwijnen. Het idee voor de Only Adult-vakanties was geboren.

Direct gingen Uslu en zijn mensen op zoek naar hotels die mee zouden willen gaan in zijn idee. ,,Er zijn nogal wat hotels die eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor kinderen. Bij sommige daarvan bedroeg het aantal jonge gasten niet meer dan twee procent. ,,Waarom focus je je niet helemaal op volwassenen? Daarmee bespaar je de kosten van een animatieteam’’, zo hield ik ze voor, vertelt Uslu over de zoektocht naar geschikte Only Adults-hotels. Andere hotels werkten uit zichzelf al met zo’n ’alleen volwassenen’- formule. Daarbij ging het vaak om kleinschalige ’charme hotels’.’’

Keihard

Corendon is nu van start gegaan met een kleine dertig hotels (ook all-inclusive), zeven rondreizen, zeven fly-drivereizen en vijf vaarvakanties onder het predicaat ’Only Adult’. Met alle aanbieders zijn contracten gesloten waarin als keiharde voorwaarde staat dat er echt geen kinderen in de accommodatie mogen verblijven.

Daarbij kent het begrip ’kind’ wel een zekere flexibiliteit. Kinderen jonger dan twaalf zijn in geen van de hotels welkom, maar als het om tieners gaat, worden verschillende grenzen gehanteerd. Voor het ene hotel geldt veertien als minimumgrens, andere gaan uit van zestien jaar en voor weer andere ligt de grens echt bij achttien jaar.

Alle Only Adult-reizen gaan naar bestemmingen in Zuid-Europa; Turkijke, Griekenland, Portugal, Tunesië, Spanje, Cyprus en Egypte. De vuistdikke reisgidsen behoren inmiddels tot het verleden, immers vrijwel alle reizen worden tegenwoordig via internet aangeboden. Voor de Only Adult-reizen is echter een uitzondering gemaakt. Die zijn gebundeld in een aparte brochure. En, om te voorkomen dat het beeld ontstaat dat Corendon niets moet hebben van kinderen, is er ook een brochure ’Op vakantie met kinderen’ gemaakt. Daarin worden de vijftien helemaal op kinderen toegesneden Kids & Co-hotels van de touroperator over het voetlicht gebracht.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.