Prachtige Sinatra-hommage door Club Helmbreker op Parade Amsterdam

Club Helmbrekers brengt op de Parade een ode aan Sinatra.© Foto Claudia Otten

Jos Schuring
Haarlem/Amsterdam

Het is niets minder dan een supergroep, deze Club Helmbreker die een vergeten Sinatra-album eigenzinnig, maar o zo respectvol interpreteren.

Yorick van Norden en Martijn Bosman, twee Haarlemmers die eerder met de Helmbrekers werk van Paul McCartney en Beck onder handen namen, vieren momenteel samen met een groep uitgelezen musici successen op Theaterfestival De Parade. Het idee ontstond in de Haarlemse Helmbreker studio.

Conceptalbum

Watertown is een conceptalbum dat Sinatra in 1969 opnam in een poging zijn gekelderde populariteit op te krikken. Conceptalbums waren hip, denk aan Sgt. Peppers van The Beatles en Tommy van The Who. Sinatra’s poging was te veel pop voor de fans en voor de popliefhebbers was The Voice een oude lul. Het album werd commercieel geen succes, maar was wel een erg goede plaat.

Sinatra zingt op Watertown over een fictief dorpje waar een man wordt verlaten door zijn vrouw die naar New York vertrekt. Hij blijft met twee kinderen achter en probeert zijn leven weer op orde te krijgen.

Reyer Zwart, onder meer muzikaal leider bij Freek de Jonge, schreef smaakvolle arrangementen voor de dertien musici die het album integraal uitvoeren, op de Parade in Den Haag, Utrecht en binnenkort in Amsterdam.

Sterke vocalisten

Van Norden, Anne Soldaat, Berend Dubbe, ooit drummer bij Bettie Serveert, en Marijn Brouwers, die eerder Aznavour en Frans Halsema zong, zijn sterke vocalisten die beurtelings nummers voor hun rekening nemen. Dat doen ze allemaal met even veel bezieling. Dubbe imponeert het meest met zijn zangpartijen, maar ook de intensiteit van Soldaat is prachtig. Wat het geheel ook zo fraai maakt is de originele samenstelling van het ensemble. Naast een popbandbezetting, horen we mondharmonica, hoorn, cello en viool. Die combinatie levert een prachtig vol, uiterst origineel geluid op met een enorme kleurenrijkdom.

Brouwer leest tussen de nummers door enkele, gelukkig korte, teksten voor over de betreurde echtgenoot die zich moedig door zijn nieuwe leven slaat en blij is als hij goed voor zijn kinderen kan zorgen en daarmee zo actief is dat hij te moe is om zijn ex-vrouw te missen. De musici genieten en het publiek geniet volop mee.

Waar blijft die impresario die dit hoogwaardige programma naar de theaters gaat brengen?

De Parade strijkt vanaf 12 tot en met 28 augustus neer in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Club Helmbreker speelt daar op 24, 25, 26 en 27 augustus.

Haarlemmer Steef de Jong brengt op de Parade op 16, 17, 18 en 19 augustus een ingekorte versie van zijn operette Groots en Meeslepend...

Precieze aanvangstijden van de voorstellingen staan op www.deparade.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.