Burenperikelen VII: vensters op perceelgrens/1 januari 2012

Goed Wonen
Nieuwe Gracht 45-47 haarlem

Mr. Ruud Vos heeft veel (proces)ervaring in koop onroerend goed, huur en vergunningen. Hij is advocaat bij Vos & Vennoten Advocaten in Haarlem en secretaris van de Raad van Toezicht van de Amsterdamse makelaars. Ruud schrijft over de juridische dimensie van alles wat met eigen huis en wonen te maken heeft. Vragen? Mail ruud.vos@vvadvocaten.nl

De meeste huiseigenaren kennen de regel wel: je mag niet binnen twee meter van de grenslijn vensters of andere ’werken’ hebben. Tenzij de buurman toestemming heeft gegeven. Bij werken moet u denken aan een balkon of een dakterras. Deze regel is sinds 1 januari 1992 veranderd. In de eerste plaats moeten die twee meters in een rechte hoek van de grenslijn worden gemeten. Dat komt er in de praktijk op neer dat een schuin op de erfgrens geplaatst venster of balkon niet snel verboden is. Overigens is het altijd zo geweest dat bij een venster het geschil simpel kan worden opgelost.

De buurman zal het niet leuk vinden, maar als hij het raam onzichtbaar maakt, en vastzet, dan is er geen enkele strijd meer. Bij een balkon kan dat natuurlijk niet zo eenvoudig en zal een bouwkundige maatregel moeten worden doorgevoerd. En de gemeente heeft er niets mee te maken. Die kan omgevingsvergunningen verlenen bij de vleet, maar met vensters of balkons binnen die twee meter hoef je als buurman niet akkoord te gaan. De andere verandering sinds 1992 is dat als vensters en balkons op de erfgrens staan, de buurman op een afstand van twee meter niet meer mag bouwen.

Op deze plaats hebben wij al besproken dat sinds 1992 een verjaringstermijn van 20 jaar bestaat en alle erfdienstbaarheden zodoende kunnen ontstaan. Dat geldt hier ook. Hierdoor kan de lankmoedige buurman het dubbel te verduren krijgen. Niet alleen kan hij na 20 jaar geen bezwaar meer maken tegen die vensters of balkons -want dat is verjaard per afgelopen 1 januari 2012- maar als hij zelf wil gaan bouwen, moet hij twee meter afstand houden van die vensters of balkons. Ook met betrekking tot dit onderwerp stel ik voor dat wij de eerste rechterlijke uitspraken afwachten. Ik zal u op de hoogte houden.

Mr. Ruud Vos

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.