Hifi terug van nooit echt weg geweest

Ed Brouwer

Muziek beluisteren we vanaf onze telefoon met een paar oortjes van twee kwartjes of streamen we thuis rechtstreeks naar goedkope speakers. Zijn er nog mensen geïnteresseerd in het betere geluid en beeld en aanverwante apparatuur? Wel degelijk, meent Ernst Neve die volgende week in E=MC2 zijn eigen rubriek krijgt.

Van Neve mag je na een half leven tussen audio- en videoapparatuur verwachten dat hij verstand van zaken heeft. Hij had jarenlang een eigen hifi-winkel en is sinds anderhalf jaar hoofdredacteur van het al ruim veertig jaar toonaangevende maandmagazine HVT, wat staat voor Hifi Video Test. Na een rijkelijk laat afgebroken rechtenstudie belandde hij in de wereld van de virtual reality toen nog niemand daarvan had gehoord en het ook nog niks voorstelde.

Virtual reality

Dit jaar gaat VR dan eindelijk doorbreken, is de verwachting, met de komst op de consumentenmarkt van onder andere de Oculus Rift. Maar zo opgewonden als sommige aanhangers van de duikbril die 360-graden beleving mogelijk maakt, zo sceptisch is vooralsnog Ernst Neve. Hij weet dat alle grote fabrikanten er op een of andere manier mee bezig zijn, maar hij voorziet dat de gemiddelde consument er voorlopig nog niets mee kan. Als het goed van de grond komt, dan pas nadat augmented reality breder dan nu geaccepteerd is als handige app om extra informatie toe te voegen aan het beeld van je smartphone.

Master quality

Nee, meer verwacht hij op korte termijn van een ontwikkeling die hier afgelopen weken nauwelijks is opgepikt: master quality authenticated, kortweg MQA. Het is een nieuwe ’lossless’ compressietechniek om muziek te verspreiden, vergelijkbaar met de mp3 die we allemaal kennen maar dan zonder een spoortje kwaliteitsverlies en ontdaan van alle mogelijke digitale vervuiling. Deze ’mp3-killer’ is ontwikkeld door het bedrijf Meridian die het in december 2014 in Londen presenteerde en de techniek wordt nu in licentie verkocht aan hardwarefabrikanten, opnamestudio’s en labels. Neve schrijft al anderhalf jaar over MQA en heeft nu als eerste journalist in Nederland thuis kunnen ervaren hoe zuiver dergelijke bestanden kunnen klinken. Studiokwaliteit, werkelijk, zelfs zijn vrouw hoorde ’een subtiel verschil’ en dat mag worden uitgelegd als ’een stevige verbetering’.

Pure muziek

,,Dit is muziek die zo puur is, dat je hersenen daar niks aan hoeven te corrigeren, zoals met mp3’s. Je raakt er compleet relaxed van”, aldus Neve. ,,Dit is het geneuzel voorbij, zó hoort muziek te klinken. Dit brengt de lol van het luisteren snel terug.” Hij heeft er grote verwachtingen van, helemaal als bijvoorbeeld ook Spotify het zou gaan aanbieden. Die hoge verwachting dat we zitten te wachten op een kwaliteitsslag is opvallend, want de meesten van ons nemen privé genoegen met mp3 die volgens Neve nog maar tien procent van de oorspronkelijke opnamekwaliteit bezit. En we luisteren met goedkope oortjes en bluetooth speakers thuis die niet te veel mochten kosten.

Beats by Dr. Dre

Neve weet wel hoe we luisteren, maar hij weet ook dat er tegelijkertijd een aanzienlijke groep is die wel veel geld overheeft voor een koptelefoon van het hippe Beats by Dr. Dre of Sennheiser of hun huis kamer voor kamer voorzien van prijzige draadloze streamingsystemen als Sonos, B&W, KEF en Bang en Olufsen. ,,We zijn verpest met slechte muziek en zo geconditioneerd dat we dat goed zijn gaan vinden. Maar nu krijgen we in elk geval de keuze, zegt hij, net zoals we nu al de keus hebben tussen muziekdiensten als Spotify en bijvoorbeeld Tidal dat weliswaar duurder is maar uitsluitend CD-kwaliteit streamt. Hetzelfde Tidal zal overigens dit jaar nog als een van de eersten MQA streaming aanbieden. Die keuze gaat er wat hem betreft ook toe leiden dat meer mensen oor en oog zullen krijgen voor beter geluid en ook voor betere apparatuur. ,,Hoewel nooit helemaal weggeweest, wordt hifi weer helemaal hip.”

Met zijn ervaring en contacten in de wereld van audio en video moet het hem moeiteloos lukken om voor zijn rubriek op deze pagina de vinger aan de pols te houden, nieuwe ontwikkelingen te spotten en te duiden. Als groot liefhebber van high-end, van het optimaal zuivere geluid, zal hij ons er met liefde van proberen te overtuigen dat hifi niet langer onhip is, dat MQA ons leven gaat verrijken en dat het loont ietsje meer uit te trekken voor beter geluid en beter beeld. Vanaf volgende week in E=MC2.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.