Zunderts buurtschap vriest corsowagen in

Leontien van Engelen
ZUNDERT

Een week voor het wereldberoemde bloemencorso van Zundert is buurtschap ’t Stuk vrijdagavond al begonnen met het tikken van dahlia's op de corsowagen van dit jaar.

De deelnemers maken de corsowagen dit weekeinde af omdat hij vanaf zondagavond wordt ingevroren om tijdens de optocht volgende week weer te smelten. Voorzitter Demis van Loenhout van het buurtschap heeft dat zaterdag uitgelegd.

Thema van de praalwagen is 'global warming' (opwarming van de aarde) en dat wordt uitgebeeld met de ingevroren ijsmummie Ötzi. De pop komt tijdens het corso tevoorschijn uit het smeltende ijs.

In de bouwtent van het buurtschap is een vriescel gemaakt van 17 meter lang en 9 meter hoog. De temperatuur in de vriescel is -8 graden. Als de corsowagen is bekleed met bloemen wordt het ontwerp ingepakt met ijsblokken die aan elkaar worden gesmolten. In het ijs blijven de gekleurde dahlia’s mooi, weet Van Loenhout op basis van experimenten.

Het buurtschap houdt de weersvoorspellingen voor corsozondag 1 september goed in de gaten. De grootste bedreigingen zijn wind en regen, zegt de voorzitter. Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat het ijs te snel smelt.

Het bloemencorso van Zundert is het grootste dahliacorso ter wereld en kwam vorig jaar als eerste traditie op de nationale lijst van te beschermen immaterieel cultureel erfgoed.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.