Lijn 300 van R-net tijdelijk niet door centrum Haarlem

Lijn 300 even niet door de Nassaulaan.© Archieffoto

Henk Geist
Haarlem

De rode bussen van lijn 300 van R-net rijden de komende twee weken niet meer door het centrum van Haarlem. Vanwege onderhoudswerkzaamheden aan de busbaan gaat de bus over een omleidingsroute langs de Raaks/Wilhelminastraat en stopt dan alleen nog maar op tijdelijke haltes bij de Raaksbruggen en bij het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

Dat betekent dat de haltes Verwulft, Europaweg, Winkelcentrum Schalkwijk en Vijfhuizen tussen maandag 9 en zondag 22 juli vervallen.

In Haarlem kan dan alleen nog maar op het station en bij de Raaksbruggen op deze snelle busverbinding naar Schiphol en Amsterdam-Arena worden gestapt.

Wel rijden er tussen de vervallen haltes pendelbussen. Vanaf het Winkelcentrum Schalkwijk brengt deze pendelbus passagiers naar de Europaweg, Verwulft en het station Haarlem. Deze pendelverbinding is er ook in omgekeerde richting.

Maar er komt geen pendelbus van Schalkwijk in de richting van Hoofddorp en Schiphol. Om daar te komen zal eerst naar station Haarlem moeten worden gereisd. Vanaf Vijfhuizen is er een pendeldienst naar het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

Het gaat in de eerste fase van het groot onderhoud om het baangedeelte vanaf de rand van Schalkwijk - het kruispunt met de Professor Eijkmanlaan - tot aan het ziekenhuis in Hoofddorp.

Maar daardoor kan ook de busbaan in Schalkwijk en de binnenstad van Haarlem niet worden gebruikt. Het gedeelte van de betonnen busbaan in Haarlem wordt niet door de provincie onder handen genomen.

De provincie waarschuwt dat de werkzaamheden hinder en overlast kunnen opleveren, niet alleen voor de reizigers maar ook voor andere weggebruikers en omwonenden. Voor passagiers kan de reistijd toenemen en kunnen de bussen voller zijn dan gebruikelijk.

Ook voor het andere wegverkeer kunnen de werkzaamheden vertraging opleveren omdat bepaalde kruispunten tijdelijk worden afgesloten. Ook zullen de bussen van lijn 300 gebruik gaan maken van de gewone rijbaan.

Voor omwonenden van de busbaan kan het werk geluidsoverlast met zich meebrengen.

In de drie volgende fasen schuift het onderhoud steeds verder op in de richting van Schiphol. In de periode van maandag 23 juli tot en met zondag 5 augustus is het gedeelte tussen Spaarne Gasthuis tot aan de Haya van Somerensingel in Hoofddorp aan de beurt. Dan vervalt de halte Overbos.

De bus rijdt met het gewone verkeer mee over de Van Heuven Goedhartlaan, waar tijdelijke haltes komen. Dat geldt ook voor fase 3 van maandag 6 tot en met zondag 19 augustus. In fase 4 van maandag 20 tot en met zondag 2 september rijdt de bus een andere route tussen de Spicalaan in Hoofddorp en de Handelskade op Schiphol.

Bij het onderhoud komt er nieuw asfalt op de kruisingen. Scheuren in de betonnen busbaan, die rond de eeuwwisseling werd aangelegd, worden gerepareerd. Ook de ijzeren roosters langs de route zijn aan vervangen toe en er komt nieuwe verlichting.

Voor busreizigers en weggebruikers heeft de provincie handige overzichten gemaakt die zijn te vinden op www.noord-holland.nl/busbaan

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.