Warmte zorgt voor filevaart in Haarlem

© Archieffoto: United Photos

Jacob van der Meulen
Haarlem

De gedeeltelijke blokkade van twee belangrijke doorgaande vaarroutes door Amsterdam veroorzaakt flinke drukte op het Spaarne in Haarlem. De stad ambieert overigens ook een toename van de pleziervaart over het Spaarne.

Vanaf afgelopen dinsdag zijn zowel de oostelijke als de westelijke route via Amsterdam naar De Ringvaart van de Haarlemmermeer voor een deel van de scheepvaart afgesloten. Het gaat om de zogenaamde Amstelroute en de Kostverlorenvaartroute. Er wordt nog gekeken of de bruggen in de nacht voldoende afgekoeld zijn om alsnog wachtende schepen een doorvaart door de stad te kunnen bieden. Het gaat daarbij met name om de beroepsvaart.

© Foto United Photos/Paul Vreeker

Schepen met een doorvaarthoogte hoger dan 2,5 meter boven NAP en schepen met een vaste mast moeten gebruik maken van de alternatieve route door Haarlem.

Omdat er voor de komende dagen geen wolken en hoge temperaturen voorspeld zijn, wordt de Schouwbroekerbrug op deze dagen alleen nog maar tot 10 uur in de ochtend en tussen 19 en 22 uur in de avond bediend.

De brugopeningen zullen binnen deze bloktijden langer duren dan normaal wat op die momenten wat extra wachttijden voor het wegverkeer zal opleveren.

Het wordt niet verwacht, maar in geval van oververhitting kan de Waarderbrug in het uiterste geval open worden gezet. Het wegverkeer zal dan via Schoterbrug en de Prinsenbrug zijn weg vinden.

De Melkbrug over het Spaarne stond anderhalve week geleden een aantal dagen permanent open voor de scheepvaart vanwege de warmte. Door de aanhoudende warmte is de brug ook uitgezet waardoor het gevaarte nog strakker tussen de landhoofden wordt geklemd, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Uit voorzorg is de brug dus maar open gezet, maar de problemen zijn tijdelijk verholpen. In dit drukke jaargetijde wordt de brug per dag tussen de veertig en de zestig keer geopend voor plezier- en beroepsschepen.

Overigens zet Haarlem flink in op een toename van de pleziervaart op het Spaarne. Een verdere ontwikkeling van het watertoerisme kan de Haarlemse economie in de nabije toekomst tenminste 3,5 miljoen euro per jaar gaan opleveren.

Dat zegt het gemeentebestuur in een ambitieus plan dat het Spaarne en omgeving de komende jaren helemaal op de waterkaart moet zetten.

In de Ambitiekaart Haarlemse Wateren staan grootse plannen die het sterk toenemende watertoerisme in de regio verder moet stimuleren en faciliteren. Duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit moeten daarbij als uitgangspunten gelden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.