Vetter zet medaille zevenkamp uit haar hoofd

© EPA

ANP
BERLIJN

Anouk Vetter heeft een medaille op de zevenkamp bij de EK in Berlijn uit haar hoofd gezet. De titelverdedigster - opgegroeid in Nieuw-Vennep - steeg na het zesde onderdeel, het speerwerpen, weliswaar naar de vierde plaats in de tussenstand, maar ze kan normaal gesproken op de afsluitende 800 meter niets meer goedmaken.

,,Ik moet zelfs uitkijken dat ik niet de vierde plaats kwijtraak. Het meisje dat achter me staat (de Oostenrijkse Ivona Dadic), is sneller op de 800. En dat is ook de Duitse Carolin Schäfer, die nu derde staat’’, zei ze in de catacomben van het Olympisch Stadion.

Vetter wierp de speer naar 51,25, ruim onder haar kunnen en liet daarmee belangrijke punten liggen in de strijd om het brons. Goud en zilver zijn al onhaalbaar. De Belgische olympisch en wereldkampioene Nafissatou Thiam stevent af op de Europese titel. Zij passeerde met een speerworp van 57,91 de Britse Katarina Johnson-Thompson in de tussenstand en leidt ineens riant. De afsluitende 800 meter is vrijdagavond.

,,Ik draai geen geweldige meerkamp, een shitmeerkamp zelfs. Maar zo een kan er een keer tussen zitten’’, aldus de 25-jarige Arnhemse. Ze begon de dag met stress, want haar afzetvoet deed veel pijn. ,,Ik vroeg me zelfs af of ik wel moest springen'', bekende ze. Toch deed ze het en haar derde poging leidde zelfs tot een redelijk goede 6,30 meter, slechts 4 centimeter onder haar persoonlijk record.

Met een speerworp van het niveau van de WK van 2017, toen ze met een worp van 58,41 meter de basis legde voor de bronzen medaille, had een medaille in Berlijn nog gekund. Maar die hoop gaf ze op na zes onderdelen; de 800 meter is voor haar doorgaans een martelgang.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen