’Afvalmakelaar nodig voor bedrijfsleven Haarlemmermeer’

Hoofddorp

Haarlemmermeer overweegt een afvalmakelaar aan te stellen. Die moet dan bij bedrijven inventariseren welke afvalsoorten ze leveren en op zoek gaan naar bedrijven of instellingen die daar iets mee kunnen.

Officieel wordt het een grondstofmakelaar genoemd, omdat afval tegenwoordig als grondstof wordt gezien. Een andere mogelijkheid om afval optimaal her te gebruiken is een grondstoffenmarktplaats oprichten.

De gemeente Haarlemmermeer kijkt naar die mogelijkheden omdat er het gevoel is dat er bij bedrijfsafval nog veel winst is te boeken. ,,De afvalstromen zijn hier veel groter en soms zeer specifiek’’, stelt men in het programma Haarlemmermeer Duurzaam. ,,Daardoor zijn de kansen om deze grondstoffenstromen te sluiten groter en met grote financiële baten.’’

Geld opleveren

Met andere woorden: de hoeveelheid bedrijfsafval kan omlaag en het kan nog geld opleveren ook. Punt is dat er nog weinig inzicht in de afvalstromen van bedrijven is en er ook geen ‘gecoördineerde inspanning’ op is.

Die is er wel als het om huishoudelijk afval gaat. Op weg naar de circulaire economie (zonder afval) zijn er proeven gedaan in drie Haarlemmermeerse wijken. Bij een van die proeven is het gelukt om de hoeveelheid restafval per persoon terug te brengen van bijna tweehonderd naar minder dan vijftig kilo per persoon per jaar.

Nieuwe wijken

Haarlemmermeer gaat de komende jaren veel nieuwe woonwijken bouwen, vooral in het westelijk deel bij Lisserbroek, Nieuw-Vennep, Cruquius en later Beinsdorp. Daarom wordt nu al gekeken hoe om te gaan met bouw- en sloopafval. ,,Nu moeten de juiste keuzes worden gemaakt zodat in de toekomst er zo min mogelijk aan grondstoffen en waarde verloren gaat’’, hanteert de gemeente als principe. Als die wijken bij het ontwerpen er al op zijn ingericht dat bewoners gestimuleerd kunnen worden hun afval te scheiden, is het idee, zullen ze zo weinig mogelijk restafval aanleveren.

,,Hiervoor is het belangrijk om bepaalde maatregelen te blijven stimuleren en toe te passen. Bijvoorbeeld het gebruik van grondstoffenpaspoorten, investeringskeuzes en het opzetten of mogelijk maken van een materialenmarktplaats. Deze maatregelen zijn daarbij ook relevant voor de materialen in de openbare buitenruimte.’’

Meer nieuws uit Haarlem