Scheepvaart over Spaarne stijgt fors

© United Photos/Paul Vreeker

Jacob van der Meulen
Haarlem

De scheepvaart over het Spaarne is enorm toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Elke dag varen er op een zomerse vakantiedag als vandaag veertig procent meer schepen door Haarlem.

De stijging van de doorgaande scheepvaart betreft zowel plezier- als beroepsvaart, zo meldt de gemeente. Eén van de oorzaken is de stremming van twee belangrijke doorgaande vaarroutes door Amsterdam.

Lees ook: Warmte zorg voor filevaart

Schepen met een bepaalde hoogte moeten naar Haarlem uitwijken om in zuidelijke richting naar de Ringvaart van de Haarlemmermeer en verder te kunnen varen.

De doorgaande routes in Amsterdam zijn gestremd door de aanhoudende warmte.

Wanneer de temperatuur boven de 25 graden uitkomt, kan het voorkomen dat een aantal bruggen door de hitte niet meer open of dicht kan. Dat komt door het uitzetten van het materiaal in de metalen constructie.

Het metaal van de bruggen en soms ook de tramrails is zodanig uitgezet dat ze op slot zitten. Koelen van de bruggen met water uit de gracht helpt niet meer, aldus Waternet, de beheerder van vaarwater en drinkwater in Amsterdam en omgeving.

Momenteel doen de Haarlemse bruggen het nog en wordt er alles binnen de mogelijkheden aan gedaan om de vaarwegen beschikbaar te houden.

De bruggen worden permanent in de gaten gehouden en zo wordt bepaald of er gedraaid kan worden. Dinsdagavond was het even te heet voor de Schouwbroekerbrug. Er werd getracht die te openen en dat ging niet meer.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.