Complex Joh. Enschedé in Waarderpolder verkocht

Het enorme complex van Joh. Enschedé naast de Ikea.© Archieffoto

Henk Geist
Haarlem

De Koninklijke Joh. Enschedé heeft het gehele bedrijfscomplex in de Waarderpolder verkocht. Voor 10,3 miljoen euro is De Kralen de nieuwe eigenaar van gebouwen en grond, dat is een holding van Bridges Real Estate, een private vastgoedbelegger- en ontwikkelaar uit Utrecht.

De voormalige gelddrukker werd in 2014 over genomen door Nimbus en de ING Bank. In februari van dit jaar nam Nimbus het aandeel van ING over en deze investeringsmaatschappij mag zich nu de meerderheidsaandeelhouder noemen. Nimbus doet niet in vastgoed en heeft daarom in overleg met Enschedé besloten het complex te verkopen, zegt een woordvoerder van Nimbus. ,,We hebben met meerdere partijen gesproken, Bridges kwam met het beste bod. Daarmee verlagen we ook de schuldenlast van Enschedé.’’

Door marktomstandigheden gedwongen is het bedrijf gestopt met het drukken van bankbiljetten. Postzegels vormen nu nog het belangrijkste product. Daarvoor is echter veel minder bedrijfsruimte nodig, zegt Arnold Paanstra, een van de twee resterende directeuren. ,,We gaan met een klein bedrijfsonderdeel verder, een groot deel van het complex staat nu leeg. Daarom huren wij nu alleen nog het gedeelte dat we nodig hebben voor de postzegels. En ook Morpho/Idemia huurt nog een deel. De nieuwe eigenaar is op zoek naar huurders voor de leegstaande delen, ik heb niet de indruk dat die uit is op herontwikkeling van de bedrijfsgebouwen.’’

Reorganisatie

Joh. Enschedé telt nu nog 65 tot 70 personeelsleden. Bij de reorganisatie eind 2016 moesten 150 mensen vertrekken. Directielid André van der Padt staat nog wel op de loonlijst maar is al niet meer actief in het bedrijf. Paanstra vertrekt ook na de zomer. Dan blijft alleen Gelmer Leibbrandt nog over als directeur. Begin dit jaar trof de gemeente een schikking met het bedrijf over een claim van ruim vier miljoen euro voor een bodemsanering rond het oude Enschedécomplex in de binnenstad. Enschedé hoeft maar een deel te betalen, waarmee een faillissement kon worden afgewend. Nimbus wil de positie van Joh. Enschedé als leidende wereldwijde producent van postzegels en beveiligd drukwerk verder uitbouwen. Volgens Paanstra gaat het ‘uitstekend’ met het bedrijf.

Wat de nieuwe eigenaar van plan is met de gebouwen is nog niet duidelijk. Bridges Real Estate is daarover weinig mededeelzaam. ,,We zijn het nog aan het bestuderen, daar geven we geen informatie over’’, is het enige wat een woordvoerder kwijt wil. Bridges is in handen van Paul Vermaat, die na de verkoop van zijn cateringbedrijf al jaren in de Quote 500 van rijkste Nederlanders bivakkeert. Het bedrijfscomplex van Joh. Enschedé valt binnen het gebied Oostpoort. Daar zijn de komende jaren nieuwe ontwikkelingen te verwachten. Zo hebben de gemeente en de Industriekring Haarlem dit jaar het licht op groen gezet voor woningbouw in dit deel van de Waarderpolder.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.