Gemeentehuis Bloemendaal voor mindervaliden nog niet op orde

Gehannes met een rolstoel in de raadszaal.© Archieffoto

Margot Klompmaker
Bloemendaal

Het nieuwe gemeentehuis van Bloemendaal is niet goed berekend op mindervalide mensen, zo bleek vorig jaar uit een rapport. Voor mensen in een rolstoel zijn de balies te hoog, evenals de bel en de intercom.

Bezoekers met een rollator of in een rolstoel moeten een schuine helling nemen richting entree. Het podium in de burgerzaal is niet te bereiken. Vooral de raadszaal is een hindernisbaan, ook voor mensen die wel goed ter been zijn of zonder visuele handicap.

En dat terwijl de gemeente zelf uitdrukkelijk had vastgesteld in het programma van bouweisen dat het hele pand voor mindervaliden en rolstoelgebruikers zelfstandig goed toegankelijk zou moeten moet zijn.

Wethouder Nico Heijink heeft aanpassingen beloofd, maar die gaan lang niet zo ver als de projectgroep toegankelijk Bloemendaal had gehoopt. Woordvoerster Marlouk Alders: ,,Onze belangrijkste problemen zijn nog niet opgelost.’’

De traptreden naar het podium in de burgerzaal zijn iets breder geworden, ook zijn er strips aangebracht. Buiten het gebouw zijn trottoirband en straatwerk afgeschuind. De leuning langs de hellingbaan is verlengd zodat mensen die kunnen vastpakken. Ook met de bel en intercom gaat de gemeente aan de slag. En dat is het voorlopig.

Het voorstel van de projectgroep om halverwege de hellingbaan naar de entree een horizontaal plateau te maken vindt de gemeente een te dure ingreep. Er wordt nog gekeken of er een speciaal pad over het voorplein kan komen dat via een omweg van de drie mindervalide parkeerplaatsen naar de entree slingert.

Grootste struikelblok - letterlijk en figuurlijk- blijft de raadszaal met zijn niveauverschillen. Iedereen is het erover eens dat de huidige vormgeving van de raadszaal geen succes is. De zaal is klein en onhandig. Omdat technische installaties in de vloer zijn weggewerkt, is het lastig om de niveauverschillen weg te werken.

De ruimte is niet alleen voor mindervalide mensen een probleem. Ook andere bezoekers maken regelmatig een smak als gevolg van de op- en afstapjes. Hoe lastig de zaal is was goed te zien toen burgemeester Roest vorige week gezeten in een rolstoel de zaal in wilde. Roest is herstellende van een beenoperatie. Het was een heel gedoe om hem in de verlaagde kuil van de zaal te krijgen.

Aanpassingen in de raadszaal heeft de gemeente nog in beraad. Na de zomer komt een voorstel. De gemeente zelf schat de klus in op minstens 120.000 euro. Dat bedrag zou dan bovenop de 67.000 euro komen die een eerdere aanpassing heeft gekost.

En hoe staat het met het podium in de burgerzaal en de publieksbalies? De traptreden naar het podium zijn iets verbreed. Het podium zelf is nog steeds onbereikbaar voor wie niet (goed) kan lopen en de balies zijn te hoog voor mensen in een rolstoel.

Dat blijft zo, vertelt Alders. ,,De gemeente wil de balies niet lager maken in verband met de veiligheid van de medewerkers. Ze zijn bang dat iemand zo over de balie wordt getrokken!’’

Ook het podium wordt niet aangepast. Volgens de gemeente is het podium bedoeld voor artiesten en hoeft het niet toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking.

Hoe heeft het allemaal zo mis kunnen gaan met dit gemeentehuis dat een paar jaar oud is? Marlouk Alders: ,,Er is een spanningsveld tussen aanpassingen voor mindervalide mensen en wat architecten volgens richtlijnen mogen ontwerpen. Het gebouw voldoet aan de wettelijke voorschriften. Bij de raadszaal bijvoorbeeld zullen mensen die het ontwerp zagen hebben gedacht: leuk, die niveauverschillen, alle techniek en bedrading is zo mooi weggewerkt. Wij hebben in de projectgroep wel gewaarschuwd en gewezen op de knelpunten, maar er is helaas niet naar geluisterd.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.