Grote horecabroer voor succesvol By Lima

Grote horecabroer voor succesvol By Lima
Bruno en Diantha moeten nog even aan de bak, voordat hun nieuwe zaak Martinus open kan.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

By Lima, het succesvolle eethuis aan de Zijlstraat, krijgt een grote broer. Aan het Spaarne openen Diantha en Bruno Lima zaterdag 1 september hun tweede zaak: Martinus. Hier hebben ze ruimte genoeg om ook groepen te ontvangen. ,,We krijgen bij By Lima zoveel aanvragen voor babyshowers, verjaardagen, kleine bruiloften. Maar dat kan daar gewoon niet.’’

Diantha (29) en Bruno (32) zijn neergestreken in het pand pal naast Ratatouille. Voorheen was restaurant Tour de France er gevestigd. ,,We zijn een jaar in Haarlem op zoek geweest naar een pand voor een tweede zaak. Het was lastig om iets leuks te vinden dat betaalbaar was.’’

Het is snel gegaan met het ondernemende stel. Drie jaar geleden openden Bruno en Diantha By Lima op de hoek van de Zijlstraat en de Nieuwe Groenmarkt. ,,We waren toen nog bang dat er niemand zou komen, maar vanaf dag één was het druk.’’ Ze hebben inmiddels 21 medewerkers in dienst. Voor de nieuwe zaak is het personeelsplaatje nog niet helemaal rond.

Een jaar geleden ontstond het idee voor een tweede zaak, met een aparte ruimte om wat grotere groepen te kunnen ontvangen. Die mogelijkheid biedt het nieuwe pand. Ook de keuken van Martinus, die groter is dan die van By Lima, biedt nieuwe kansen. ,,De menukaart van Martinus is veel uitgebreider. We hebben er veel meer warme gerechten bij.’’ Eten en drinken kan bij Martinus straks van 8.00 tot 18.00 uur.

Voor het pand van Tour de France liep Diantha niet meteen warm. ,,Het is een beetje een gek pand. Heel diep, en alles is schuin.’’ Ook de inrichting en het zwart geschilderde plafond konden haar niet bekoren. Nu het pand - voor een groot deel eigenhandig - is opgeknapt, is er geen enkele twijfel meer.

Diantha en haar man pakten het pand grondig aan. Een aannemer vinden bleek lastig tijdens de bouwvak. ,,Ik ben zelf aannemer geweest’’, lacht Diantha. ,,Ik ken zelf wat vakmensen, zoals een stukadoor en een tegelzetter, dat maakte het wel makkelijker. En Bruno is gelukkig heel goed in klussen.’’

Het stel heeft de nieuwe zaak vernoemd naar Diantha’s vader. ,,Als een soort eerbetoon. Mijn vader heeft ons heel erg geholpen. Met alles. Hij is ook altijd bezig met vers eten uit de moestuin. Dat heb ik van hem meegekregen.’’ Diantha heeft zelf ook een grote moestuin bij haar huis. De onbespoten groente die ze daar verbouwt verwerkt ze in de gerechten van By Lima, en straks bij Martinus.

Hoewel er nog het een en ander moet gebeuren, hangt er bij Martinus al een aangenaam, huiselijk sfeertje. Het gelikte dat je in veel horecazaken ziet, ontbreekt. ,,Mensen vragen vaak: wat is het concept van je zaak? Maar ik heb geen concept. Ik doe wat ik leuk vind en waarvan ik denk dat anderen het leuk vinden. Ook By Lima is totaal niet gelikt. Mensen vinden het er wel heel gezellig.’’

Meer nieuws uit Haarlem