Raadslid Haarlemmermeer woont niet in gemeente, burgemeester vraagt om ontslag [update]

Hoofddorp

Burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer heeft Anneke van der Veer verzocht uit de gemeenteraad te stappen, omdat zij volgens hem niet meer in de gemeente woont. Zij weerspreekt dit en nu moet de gemeenteraad een oordeel vellen over haar aanblijven. Dat gebeurt na het zomerreces.

Naar nu blijkt, schreef de gemeente Van der Veer begin juni uit als inwoonster. De zaak is zaterdag door de gemeente publiek gemaakt.

Het is een vereiste om als raadslid te wonen in de gemeente waar je actief bent. De burgemeester heeft de voormalig Vennepse op 19 juli een waarschuwingsbrief gezonden.

Ze kon hierdoor kiezen uit twee opties: ontslag uit de raad, of de waarschuwing voorleggen aan de rest van de gemeenteraad en hen een oordeel te laten vellen of de waarschuwing terecht is.

Van der Veer heeft gekozen voor dat laatste. De gemeenteraad zal in een vergadering op 6 september oordelen of de waarschuwing terecht is.

Indien Van der Veer het uiteindelijk niet eens is met het oordeel van de gemeenteraad kan zij binnen zes weken na het besluit van de gemeenteraad beroep hiertegen instellen bij de Raad van State, die in een versnelde procedure een definitief besluit zal nemen.

Desgevraagd wil Van der Veer weinig kwijt aan Haarlems Dagblad. „Ik ben verrast dat de gemeente dit naar buiten brengt. Ik woon wel in Haarlemmermeer, maar wil het daar even bij laten, omdat ik eerst wil overleggen met mijn collega’s in de gemeenteraad.”

Zij is het enige lid van de fractie Van der Veer. Eerder was zij actief voor Forza en Onafhankelijk Liberaal en werd zij tweede bij de verkiezing van Haarlemmermeers raadslid van 2017.

Afgelopen najaar raakte zij – naar eigen zeggen ongewild - betrokken bij twee internationale fraudezaken waarvoor ze vijf dagen vastzat in Nieuwersluis in afwachting van uitlevering aan Luxemburg.

Ze besloot naar dit prinsdom af te reizen om de kwestie toe te lichten. Hierdoor was ze wekenlang afwezig bij raadsvergaderingen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.