Premium

Sparks wil ook rolstoelsoftbal gaan aanbieden

Sparks wil ook rolstoelsoftbal gaan aanbieden
Tijdens de Honkbalweek was er een eerste demonstratie rolstoelsoftbal.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

In Haarlem is een voor Nederland uniek initiatief gestart om te komen tot het instellen van rolstoelsoftbal. Grote aanjagers zijn voormalig valide honkballer Frank Hooning en Sparksvoorzitter Sandra Nypels.

„Iedereen kent rolstoelbasketbal, -tennis, - handbal en -rugby, dus waarom ook niet softbal als het je geliefde sport is (geweest) die je door ziekte of beperking van je benen na een ongeluk of amputatie niet meer kan beoefenen. Wat het ook is, het is sowieso van belang dat je ongeacht de beperking of handicap zoveel mogelijk probeert te blijven bewegen. Sparks wil de invoering van rolstoelsoftbal nu oppakken”, zegt Nypels. „Helaas wel zonder ondersteuning van de KNBSB, die wel G-honkbal organiseert.”

De 38-jarige Frank Hooning uit Egmond aan Zee weet dat in de Verenigde Staten al 35 jaar een grote competitie draait voor rolstoelsoftbal en ook onze zuiderburen hebben een volwaardig team met de Brasschaat Squirrels.

Hooning: ,,Er wordt gewoon gespeeld tussen twee negentallen op een iets kleiner veld dan normaal, met aluminium knuppels en een slow pitch speelbal. Je mag slaan zoals je wil, met twee armen of met één arm. De rolstoelen worden speciaal geprepareerd om te voorkomen dat ze omvallen bij een forse zwaaibeweging aan slag. De honken zijn platter en groter van diameter want je moet er overheen kunnen rijden. Er wordt onderhands gegooid en iedereen, behalve de eerste honkman speelt zonder handschoen, want met een handschoen aan is wat lastig rollen.”

Tijdens de Honkbalweek afgelopen week kregen de enthousiaste initiatiefnemers van de organisatie van het evenement de gelegenheid om een eerste goed bezochte demonstratie te verzorgen op het softbalveld van Kinheim.

„Wat we straks nodig hebben is een harde, gladde en zo mogelijk demontabele ondergrond, die we zowel buiten als binnen kunnen uitleggen.” zegt Nypels. „De Dirk Kuijt Foundation heeft al aangegeven serieus te overwegen ons op dit punt te willen ondersteunen en ook de gemeente Haarlem wil ons faciliteren”, aldus de Haarlemse.

„Eind oktober willen we in een zaal nog een volwaardige demonstratie geven, waarna we verder kunnen nadenken over de vorming van een vereniging of stichting. Belangstellenden kunnen nu al per email contact opnemen met secretarissparks@gmail.com.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.