Veiligheid kermis Zaanenlaan Haarlem in geding

Een attractie op de kermis van de Zaanenlaan te Haarlem: archieffoto uit 2014.© Archief

Max Sipkes
Haarlem

De kermis aan de Zaanenlaan in Haarlem is ’op deze manier niet houdbaar’ en de huidige indeling van de kermis maakt dat het voor hulpdiensten ’niet beheersbaar’ is. Dat is de harde conclusie uit een verslag van een gesprek met de hulpdiensten in mei 2017.

Het verslag, dat is opgedoken na een WOB-procedure van de wijkraad Planetenwijk, heeft de gemeenteraad niet gezien. Maarten Rijssenbeek van coalitiepartij D66 stelt er een groot aantal kritische vragen over.

Op aandringen van de wijkraad, die zich al jaren zorgen maakt over de veiligheid rond de jaarlijkse kermis in Noord, is in opdracht van de gemeente een onderzoek gedaan. In het rapport dat vervolgens werd opgemaakt staat wel dat de hulpdiensten zorgen hebben over de veiligheid.

Het gaat vooral om de doorgang van auto’s van hulpdiensten. De conclusies zijn in het rapport milder verwoord dan die in het gesprek zijn opgetekend. De wijkraad denkt, zo zegt een woordvoerder, dat weloverwogen geprobeerd is om harde kritiekpunten van de hulpdiensten ’weg te masseren’.

Ook bedenkingen Grote Markt

De huidige indeling van de kermis noemen de veiligheidsdiensten in het gespreksverslag ’niet houdbaar en niet beheersbaar’.

In het aan de raad gestuurde rapport staat: „Samen met de gemeente Haarlem zijn de hulpdiensten nu gekomen tot een acceptabel niveau van beheersbaarheid.” Behalve over de Zaanenlaan worden vergelijkbare bedenkingen geuit over de kermis op de Grote Markt.

De hulpdiensten vinden dat hun adviezen niet serieus worden genomen en worden gebagatelliseerd. Dat blijkt uit het gespreksverslag. ,,Het geeft hen als hulpverlener angst om te zien dat adviezen niet worden opgevolgd.”

In het aan de raad gestuurde rapport staat: ,,advisering door hulpdiensten aan de organisatie loopt niet altijd even soepel.”

De hulpdiensten vellen in het gespreksverslag een hard oordeel over de rol van de gemeente. Die zou met meerdere petten op handelen.

’Voldoet wel’

De gemeente organiseert de kermis en verleent de vergunningen. ,,Zo keurt de slager zijn eigen vlees”, stellen de hulpdiensten in het gesprek, een conclusie die in het aan de raad gestuurde rapport niet is meegenomen.

In een toelichtende brief bij het gespreksverslag schrijft burgemeester Wienen dat hij nog een keer met de hulpdiensten heeft gesproken.

Hij schrijft daarover: ,,De hulpdiensten hebben aangegeven dat de kermis aan de Zaanenlaan, zoals georganiseerd in 2017, geheel voldoet aan de veiligheidseisen.”

Maarten Rijssenbeek is met de wijkraad niet gerust op de gang van zaken. ,,Waarom is dit gespreksverslag niet als bijlage aan het rapport gehecht?”

Rijssenbeek verwacht dat de kwestie na het zomerreces op de politieke agenda komt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.