Brevet van onvermogen bij college Bloemendaal

Burgemeester Roest betrad de raadszaal in een rolstoel omdat hij net is geopereerd aan zijn been.© Foto HMC

Margot Klompmaker
Bloemendaal

Wie woensdagavond niet gillend is weggelopen bij het debat in de gemeenteraad van Bloemendaal verdient een medaille.

Het was een avond vol chaos, verwarring en bestuurlijk onvermogen. Op de agenda stond het voorstel van het college van B en W om het recht op informatie van raadsleden te beperken.

Je vraagt je af wat het college heeft bezield zo’n voorstel te doen waarmee je de bijl zet aan de wortels van de democratie. Het college heeft immers een informatieplicht en moet raadsleden in staat stellen het beleid te controleren.

Bovendien bleek gaandeweg het debat dat burgemeester Roest absoluut niet in staat was duidelijk te maken waarom raadsleden geen antwoorden krijgen op sommige vragen.

Roest haalde zaken door elkaar en omzeilde steeds het antwoord op de waarom-vraag. Valt er iets te verbergen?, vroeg een deel van de raad zich af. Waarom geeft het college niet gewoon gevraagde informatie, desnoods onder geheimhouding?

Roest kwam niet verder dan de uitspraak dat dan ’iedereen zijn collectieve verantwoordelijkheid moest nemen en dat er ongelukken zouden kunnen gebeuren’. Hetgeen een deel van de raad weer als een motie van wantrouwen opvatte. Raadslid Heukels dreigde zelfs met een kort geding als het college zou blijven weigeren informatie te geven.

Op een gegeven moment kon vrijwel niemand de discussie nog volgen. Na twee uur chaotische taferelen gooide het college de handdoek in de ring. Het voorstel gaat de ijskast in, maar de kwestie is nog niet opgelost. De discussie over het recht op informatie wordt in september voortgezet.

Een avond om snel te vergeten en zeker geen pleidooi voor de bestuurlijke zelfstandigheid van Bloemendaal.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.