NS vol afschuw na aftuigen machinist door schoonmaker in Hoofddorp

NS vol afschuw na aftuigen machinist door schoonmaker in Hoofddorp
Hoofddorp

Een schoonmaker heeft een 45-jarige NS-machinist vrijdagochtend ernstig toegetakeld. Bestuurslid Marjan Rintel van NS spreekt haar afschuw uit over het ernstige geweld op een opstelterrein bij Hoofddorp.

De dader was gisteravond nog voortvluchtig. Hij wordt gezocht door de politie. „Wij zijn zelf ook een intern onderzoek gestart. Dat moet meer duidelijk maken wat er precies is gebeurd. Onze eerste zorg gaat uit naar de machinist. Hij krijgt alle ondersteuning. Zijn teammanager heeft contact met hem”, zegt Rintel.

De schoonmaker is volgens ooggetuigen een uitzendkracht. Hij zou tijdens het rangeren tussen de rijdende treinen door zijn gelopen, die daar worden klaargezet voor de dienstregeling. Dat is vanwege de veiligheid streng verboden. De machinist sprak hem volgens zijn collega’s daarop aan, waarna de man ineens woedend uithaalde.

De machinist zou zwaargewond zijn geraakt aan met name zijn gezicht. Op de eerstehulppost werd hij behandeld en gehecht.

Volgens de laatste berichten is hij inmiddels weer thuis, maar mogelijk maanden uitgeschakeld.

In eerste instantie spraken collega’s van de mishandelde machinist over de opdracht van de lokale leiding in Hoofddorp om niets naar buiten te brengen. ,,Er heerst een angstcultuur. Regels worden vaker overtreden.”

NS kan dat niet bevestigen. „Wij willen dat onze mensen altijd veilig kunnen werken. Dat staat voor ons als een paal boven water”, stelt Rintel.

Daarom gaat NS dit incident tot op de bodem uitzoeken. „Net als de politie. We zijn hier erg van geschrokken.”

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie