Zwaan Zeus weer terug bij Heemsteedse [video]

Jacob van der Meulen
Heemstede

De schrik zit er nog danig in bij zwanenvrouw Ingrid van Gelder uit Heemstede. Maar haar mannetjeszwaan Zeus is na een onverklaarbare verdwijning van een kleine maand weer terug met zijn gezin. ,,Ik heb mezelf maar even huisarrest opgelegd, want dit moet niet nog een keer gebeuren.’’

(Video onderaan het artikel)

Zeus bivakkeerde al 28 jaar bij het terras aan haar woonark. Met verschillende vrouwtjes kreeg Zeus 221 jonkies, die de zwaan in vol vertrouwen in de handen van Ingrid legde.

Voor een hapje eten en wat aandacht. Eind juni was het gezin, normaal met zeven zwaantjes, plotseling verdwenen.

Lees ook: Wanhopig op zoek naar zwaan Zeus

Ingrid: ,,Nadat Haarlems Dagblad er aandacht aan besteedde, brak een stroom aan reacties los. Toen werd ik gebeld door iemand die een gewonde zwaan had gezien. Maar dat was hem niet. Die kon wel drie keer in Zeus. De buurvrouw kwam aan de deur. Zij vertelde dat ze Zeus waarschijnlijk had gezien in de Leidsevaart. Ik ben meteen in de auto gesprongen. Op elke brug van de Leidsevaart ben ik gaan kijken, want vanaf de wal zie je door het riet niet genoeg.”

,,Ik zag Zeus niet, maar dacht: als hij hier was dan is hij op weg naar mijn ark. Ik ben direct naar huis gegaan, deed de voordeur open en zag hem bij de steiger met ma zwaan en zes grijze jongen. Het witte jonkie ontbrak. Die verzuipt hij elk jaar. Elke keer moet ik die weer redden. Ik liep naar de steiger en ze kwamen gelijk op ma af. De jonge zwanen begonnen meteen uit mijn hand te eten. Ik ben altijd de derde ouder geweest.”

,,Zodra de jonge zwanen geboren worden komt Zeus met ze naar me toe en duwt ze mijn richting op. Hier zijn ze, ontferm je maar over hun lijkt hij te zeggen. Terwijl hij woest reageert op eenden die in de buurt komen of op iemand die vlakbij in een boot stapt. Mijn buurvrouw woont hier al veertig jaar, maar als die op het terras zit doet ma zwaan alle veren omhoog. Zeus jaagt de hele sloot leeg.”

,,Intussen zit ik me al die kleintjes. Het is goed, er is geen gevaar. Ze zijn drie weken weg geweest en op een jong zwanenleven is dat best lang. Maar dan zie je weer dat ongelooflijke vertrouwen. Ik sta er zelfs verbaasd van. Jij bent de eerste die ze hebben gezien als ze klein zijn. Dat blijft in hun systeem. Als ik nu naar buiten loop is er steeds die spanning: zijn ze er wel? Dan kunnen ze zo maar een paar uurtjes weg zijn.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.