Bewegend Verleden: spoortunneltje Munterslaan [video]

Opening van het spoorwegviaduct aan de Munterslaan met op de achtergrond flatgebouw Haarlem Hoog.© Noordhollands Archief

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noordhollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: het spoortunneltje in de Munterslaan in Haarlem.

(Eerdere afleveringen uit Bewegend Verleden zie je hier)

Onder de spoorlijn van station Haarlem naar Heemstede, in de Munterslaan, loopt een tunneltje. Handig voor fietsers, vooral omdat de route uitmondt in een andere tunneltje: die onder de Westelijke Randweg door, bij de flat Haarlem Hoog. Zo zijn via één fietspad twee barrières soepel in een keer te nemen.

Het spoortunneltje in de Munterslaan vandaag.© Cyclomedia

Het spoortunneltje werd geopend op 11 april 1963.

Van de start van de aanleg heeft het Noordhollands Archief een filmpje in bezit (zonder geluid). Het is gemaakt door Cees de Boer (1918-1985) van de foto-film en diaclub van H.Z.W.

De Boer filmde het tafereel een jaar voor de opening van het tunneltje. We zien notabelen die zich verzamelen in een werkkeet.

Even later slaan ze formeel het eerste piketpaaltje. Het spoortalud ligt er al. Op de achtergrond is de in 1962 opgeleverde flat Haarlem Hoog te zien.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.