Vijfde Vredesweek kleurt licht roze in Haarlem

Joris Obdam tussen theatermakers Jos Ahlers (links) en Hans Goes in de Groenmarktkerk.© Foto united Photos/Paul Vreeker

Richard Stekelenburg
Haarlem

De Vredesweek beleeft half september in Haarlem zijn lustrumeditie. De jongste aflevering zal weer een stukje grootser en breder van opzet zijn dan de vorige. Dat is niet zomaar. Initiatiefnemer Joris Obdam van de Antonius Gemeenschap: ,,De Vredesweek van vorig jaar was mooi, maar ik in mijn ogen nog te veel een kwestie van preken voor eigen parochie. Dat wil ik doorbreken. Vrede is niet iets om alleen voor eigen parochie te prediken.’’ Zo kleurt de Vredesweek dit jaar zelfs een vleugje roze.

Obdam en de zijnen zijn voor de vijfde editie nadrukkelijk op zoek gegaan naar nieuwe partners. Ze vonden die onder meer in het Apostolisch Genootschap, Het Haarlems Platform voor Religie en in lyceum Sancta Maria.

De samenwerking werd ook gevonden in het Haarlemse Productiehuis De Verbinding van Jos Ahlers en Hans Goes. Zij zullen hun succesvolle komedie ’Four Drags And A Funeral’ ten tonele voeren in de Doopsgezinde Kerk.

Acceptatie

Obdam: ,,Daarmee zetten we een stap die we in de Vredesweek nog niet eerder hebben gezet, maar in mijn ogen wel moeten zetten. De discussie over de acceptatie van ’seksueel anders geaarden’ binnen de kerk is actueel. Dat wil zeggen: ze wordt hier en daar helaas nog steeds heel erg uit de weg gegaan. De Vredesweek leent zich er uitstekend voor om de discussie aan te gaan. Waarom? Omdat juist uitsluiting en discriminatie een enorme bedreiging zijn voor vrede.’’

Het verhaal van de komedie Four Drags And A Funeral vertelt over vier Amsterdamse dragqueens die naar aanleiding van het onverwachte overlijden van een vriend(in) naar het Zeeuwse dorp Biggekerke afreizen. Hun opdracht: ervoor zorgen dat de overledene niet als gereformeerde man het graf in gaat, maar als de ’Bingokeizerin van Amsterdam’.

Ahlers: ,,Onze truc is dat we met aanvankelijk plat amusement de mensen aan het lachen krijgen om vervolgens toe te slaan met een boodschap over acceptatie. Die boodschap werkt trouwens twee kanten op. Gaandeweg komt óók het begrip voor de positie van de zwaar gereformeerde moeder.’’

Gevoelig

Dat een roze tintje aan de vanuit de kerkgemeenschap geïnitieerde Vredesweek bij voorbaat tot discussies leidt, is inmiddels duidelijk. Obdam: ,,Het ligt voor sommige kerkgemeenschappen in Haarlem gevoelig. Voor een aantal is dit nu nog een brug te ver om hun medewerking te verlenen. Tegelijkertijd kregen we meteen de warme steun van de Doopsgezinde Kerk en de Fonteinkerk. Dat is waardevol.’’

Ahlers: ,,Dat ’niet voor eigen parochie preken’, dat geldt trouwens óók twee kanten op, hè. Op de tournee die we gedaan hebben met deze voorstellingen hebben we gemerkt dat ook wij onze eigen ’parochie’ hebben. Door de voorstelling nu in dit kader op te voeren, zoeken ook wij een publiek op dat ons niet automatisch weet te vinden. ’’

Obdam: ,,Ik hoorde laatst een paar moeders praten over dat ze het totaal geen probleem zouden vinden als zoon of dochter homo of lesbo zou zijn. Maar als hij of zij gelovig zou worden, dat zouden ze dat heel erg vinden! Ik schrik daar van. Ik word niet zelden raar aangekeken als ik zeg dat ik katholiek ben. Dus tja...’’

De vraag komt ter tafel of een houding van tolerantie inmiddels niet een ’parochie’ op zich is in zich verhardende maatschappij. Is dat te doorbreken?

Obdam: ,,Ja. Ik geloof wat dat betreft in het eindeloos uitdragen van de boodschap van de ander liefhebben. Zoals Martin Luther King die boodschap uitdroeg.’’

Ahlers: ,,Joris is daar net zo ijzerenheinig in als wij. We leven in een tijdsgewricht waar alles in hoog tempo aan het schuiven is. Dat maakt sommigen nieuwsgierig en veel mensen onzeker. Angst is een slechte raadgever.

Hans Goes: ,,Blijf jezelf en laat je niet dwingen door wat de buitenwereld ogenschijnlijk van je verwacht. Laat je niet bully-en.’’

Handtekening voor vrede en respect

Je uitspreken voor vrede en respect mag niet vrijblijvend zijn. Als sluitstuk van de vijfde Haarlemse Vredesweek zal tal van organisaties worden gevraagd een convenant te ondertekenen.

De ondertekening van het convenant heeft plaats op de afsluitende zondag 23 september. Dat gebeurt aansluitend op een ’Walk of Peace’: een vredesmars. Vanuit de diverse deelnemende organisaties wordt gewandeld naar de Turkse Selimiye moskee bij het Reinaldapark in Haarlem-Oost. De aankomst daar is om 13.00 uur.

Ongeveer een kwartier later zullen diverse geloofsgemeenschappen, Haarlemse politieke partijen en levensbeschouwelijke organisaties de afspraken ondertekenen.

De volledige tekst van het Vredes-convenant zal te zijner tijd te vinden zijn op de website www.antonius-gemeenschap.nl. Initiatiefnemer Joris Obdam legt uit: ,,Heel in het kort komt het erop neer dat de deelnemers een intentieverklaring ondertekenen waarin ze uitspreken dat ze: te allen tijde de houding van nieuwsgierigheid en wederzijds respect jegens andere mensen en groepen zullen betrachten. Wat er in de wereld ook gebeurt.’’

Haarlemse Vredesweek in het kort

De vijfde Haarlemse Vredesweek wordt gevierd van zondag 16 tot en met zondag 23 september. Een vol programma biedt die week elke dag diverse onderdelen op verschillende locaties. Van lezingen tot gebedsdiensten, van muziek tot theater. Een greep uit het aanbod:

Zondag 16 september

De Vredesweek wordt geopend met een woord- en gebedsdienst onder leiding van Mostafa Hilali. De luitenant-kolonel bij de Koninklijke Landmacht, historicus en gelovige zet zich sinds zijn ervaring in de oorlog in Bosnië in voor vrede. Hij is initiatiefnemer van de Facebookpagina ’Nietmijnislam’. Locatie Groenmarktkerk.

Woensdag 19 september

Discussieavond onder leiding van Leila Prnjavorac tussen jongeren van Lyceum Sancta Maria en ouderen onder het motto ’Generaties voor vrede’. Locatie Groenmarktkerk.

Donderdag 20 september

Komisch toneelstuk Four Drags And A Funeral. Locatie Doopsgezinde Kerk.

Zondag 23 september

Ondertekening vredesconvenant. Locatie Selimiye Moskee.

Het volledige programma is e vinden op www.antonius-gemeenschap.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.