HAP: daklozenopvang nodig in Haarlemmermeer

Estafette, opvang voor dakloze gezinnen in Floriande.© Archieffoto

Bart Boele
Hoofddorp

Steeds meer mensen die dakloos dreigen te raken benaderen gemeenteraadsleden, omdat ze geen hulp krijgen van de gemeente Haarlemmermeer.

HAP-raadslid Sophie van de Meeberg dient donderdagavond bij de gemeenteraad een motie is om daar iets aan te doen. ,,De gemeente moet zorg dragen voor de groep mensen die wel een urgentieverklaring hebben, maar voor wie geen sociale huurwoning beschikbaar is.’’

Hoe de gemeente dat dan moet doen, maakt Van de Meeberg niet zoveel uit: ,,Het verzoek aan het college van B en W is om te onderzoeken hoe dat het beste kan. Wat ons betreft heeft het college twee maanden de tijd om met een voorstel naar de gemeenteraad te komen.’’ De groep bestaat voor een groot deel uit gescheiden mensen met een baan. Zij laten hun partner en de kinderen in de echtelijke woning achter, maar hebben zelf geen onderdak. De wachttijd voor een sociale huurwoning is acht jaar. Wie al ingeschreven is als woningzoekende moet ook wachten en voor wie een urgentieverklaring krijgt is er ook geen woning beschikbaar.

Door rond te zwerven en bij kennissen te slapen raken deze ’economische daklozen’, zoals ze worden genoemd, van lieverlee in de problemen. Zonder adres lopen ze vast in de bureaucratie van instanties, omdat je nu eenmaal een adres moet hebben om bijvoorbeeld je baan te behouden. Lukt dat niet kan ontslag volgen. In het geval er schulden zijn worden de problemen nog groter.

Haarlemmermeer verwijst deze personen naar Haarlem dat als centrumgemeente verantwoordelijk is voor daklozen, maar daar worden ze weer terugverwezen naar Haarlemmermeer. ,,Voor veel mensen is dat onduidelijk en onbegrijpelijk’’, aldus Van de Meeberg.

Van de Meeberg vindt dat er een soort opvang moet komen. Voor dreigend dakloze ouders met minderjarige kinderen is zo’n tijdelijke opvang in Hoofddorp-Floriande. Ook voor economische daklozen zonder kind moet er een opvang komen. Van de Meeberg: ,,Ze moeten een dak boven hun hoofd hebben en niet van plek naar plek hoeven te sjouwen. En ze moeten een adres hebben om zich in te schrijven zodat hun recht op toeslagen blijft bestaan.’’

Om hoeveel mensen het in Haarlemmermeer gaat is niet bekend, omdat de meesten zich niet melden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.