Naar hoogste punt Teylers Museum

Naar hoogste punt Teylers Museum
© Foto Leontien van Engelen
Haarlem

Vooraf wordt nog eens gewaarschuwd: de tocht naar boven is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. En hoogtevrees moet je al helemaal niet hebben.

Uiteindelijk blijkt vooral dat laatste heel erg mee te vallen, vindt een van de deelnemers na afloop van de klim naar de Sterrenwacht van Teylers Museum. Tot en met 1 september bestaat de mogelijkheid om op zaterdag tussen twee en drie uur met maximaal vijftien personen het op de Ovale Zaal van het museum gebouwde observatorium te beklimmen. Deelname aan de excursie kost - naast de toegang tot het museum - niets, maar er kan niet gereserveerd worden. Verscheidene mensen die zich een kwartier voor aanvang bij de kassa melden in de hoop nog mee te kunnen, worden dan ook teleurgesteld.

Het gezelschap dat wél een kaartje heeft kunnen krijgen, wordt in de Ovale Zaal opgewacht door rondleider Peter van Graafeiland. Hij vertelt eerst wat over de ontstaansgeschiedenis van het museum - ’We zijn het oudste museum van Nederland en met een beetje fantasie ook het oudste van Europa. En we hebben hier nogal wat fantasie, dus..’- en meldt nogmaals dat de tocht voor mensen met hoogtevrees niet aan te raden is. Niemand voelt zich geroepen om alsnog af te haken, hoewel twee deelnemers toch wat bedenkelijk beginnen te kijken. Dan wordt het gezelschap meegenomen een achtergelegen zaal in die normaal gesproken niet toegankelijk is voor het publiek. Deze behoort tot het geboortehuis van museumnaamgever Pieter Teyler van der Hulst dat momenteel wordt gerestaureerd. Van Graafeiland trekt in de ruimte een kastdeur open en voilà, daar is de eerste trap die beklommen moet worden. Onderweg worden de nodige anekdotes door de goedlachse rondeleider opgelepeld.

We begeven ons via een smalle tweede trap - ’Deze kunt u op de terugweg het beste achterstevoren afdalen’ - omhoog en via een luik staan we ineens op het dak. Het uitzicht over de stad is dan al fraai, maar we zijn er nog niet. Via de in 2012 vervangen houten trap gaat het nog verder omhoog, richting de sterrenwacht zelf. Het levert prachtige weidse vergezichten over de stad op, waarbij ook hier Van Graafeiland weer allerlei anekdotes over de omgeving en het aan onze voeten liggende museumcomplex weet te vertellen. Fototoestellen worden tevoorschijn gehaald en er worden selfies gemaakt. Na zachte drang van Van Graafeiland begeeft het gezelschap zich weer behoedzaam naar beneden en wordt de tocht afgesloten op de bibliotheekgalerij van de Ovale Zaal. Nadat we daar de trap zijn afgedaald, zijn we terug waar we begonnen zijn en is de rondleiding op haar eind.

Rondleiding Sterrenwacht Teylers Musuem, Spaarne 16 Haarlem. Elke zaterdag in de zomervakantie van 14 tot 15 uur. Kaarten op de dag zelf af te halen bij het museum. Maximaal vijftien deelnemers per keer, reserveren niet mogelijk.

Meer nieuws uit Haarlem