Jazz & More: voor elk wat wils

Trombonist Joseph ’Defunkt’ Bowie geeft ’m van katoen op het Klokhuisplein.© United Photos / Rob van Wieringen

Paul Lips
Haarlem

De zaterdagavond van het festival Haarlem Jazz & More is voor veel bezoekers steevast een feestje waarbij jij je vrienden en familie na de vakantie terugziet - en lekker kunt bijpraten. Ondertussen klinkt dan op de achtergrond muziek. Veel popmuziek en hier en daar aan jazz verwante stijlen.

Met je neus in de spreekwoordelijke boter vallen, dat overkomt muziekliefhebbers die zaterdagavond rond een uur of half negen over het behoorlijk gevulde Klokhuisplein wandelen. Saxofonist/zanger Rom Helweg treedt op met zijn band Halifax, en introduceert de speciale gast: de Amerikaan Joseph Bowie, zanger, trombonist, percussionist. Er volgt een heerlijk dampende set vol ’fonk’. „Let me stand in your fire”, zingt Bowie en toont dat het muzikale vuurtje bij hem in elk geval nog lang niet is geblust. Met een fijn orgeltje, wah-wah gitaar, opzwepend slagwerk en de blazerspartijen van Bowie en Helweg wordt het publiek aan het dansen gezet. Dit is hoe feestelijk een jazz-achtig festival kan zijn. „It’s getting hot in here”, mompelt Bowie terwijl hij zijn jasje uittrekt en waar een fraai - met Roy Lichtenstein-achtige motieven gelardeerd - overhemd onder vandaan komt. Rom Helweg legt uit dat er de hele dag is gerepeteerd om ’zo’n 25 stukken in te studeren’. Immers, Joseph Bowie - die furore maakte met zijn formatie Defunkt - woont sinds vijftien jaar in Gorinchem.

Polonaise

Verderop, op de Oude Groenmarkt, speelt Uncle Sue bekende en onbekendere soulcovers, met Anne Sue als stralend middelpunt, geflankeerd door gitarist Bart van der Poel en Ruby Dorsman op trompet, en nog een stel heerlijke instrumentalisten. Een lied van Sharon Jones wordt moeiteloos afgewisseld met ’Here come the girls’ van Trombone Shorty. Het leidt zelfs tot een kleine spontane polonaise.

Na het optreden van reggaedubformatie Bagjuice is de Grote Markt inmiddels volgestroomd voor het optreden van Boris, alias Bo Saris alias Boris Titulaer. Hij vindt het fijn om weer terug te zijn in ’my hometown’, zo mompelt de van oorsprong Venlose zanger. Hij heeft de rust genomen om weer ’terug in zijn kracht te komen’ en dat is te merken. Een dame fluit enthousiast op haar vingers na weer een funky soulnummer. „Hij is hartstikke goed.”

Ondertussen speelt in café Het Wapen van Bakenes het kwartet van contrabassist Wietze van Foeken met fijne Chet Baker-achtige trompetpartijen door een solist die luistert naar de naam Menno. Dit nu is precies het soort muziek dat puristen graag horen tijdens een ’jazz-evenement’ als dit. Gewoon even goed speuren in de informatieve Haarlem Jazz & More-gids van HaarlemXL, dan vindt iedereen iets van zijn of haar muzikale gading.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.