Nieuw college Bloemendaal is er klaar voor

Nieuw college Bloemendaal is er klaar voor
Het nieuwe college van Bloemendaal met vlnr: Henk Wijkhuisen, Nico Heijink, burgemeester Elbert Roest, Susanne de Roy van Zuidewijn.
© Foto Margot Klompmaker
Bloemendaal

Het heeft ruim twee maanden geduurd maar de vlag kan uit: de gemeente Bloemendaal heeft een nieuw college VVD - D66 - CDA. De beoogde wethouders zijn Nico Heijink (VVD), Henk Wijkhuisen (D66) en Susanne de Roy van Zuidewijn (CDA).

Dat de huidige wethouder Nico Heijink er nog een termijn aan zou vastplakken was bekend, de kandidatuur van de andere twee wethouders is verrassend.

Beiden komen van buiten Bloemendaal.

Wijkhuisen was tot voor kort fractievoorzitter van D66 in de gemeente Velsen en woont in Driehuis. Hij heeft wel de nodige binding met Bloemendaal. Zo is hij bijvoorbeeld voorzitter van het bestuur van Thijsse’s Hof. Een positie die hij opgeeft om verstrengeling van belangen te voorkomen.

Susanne de Roy van Zuidewijn komt uit Amsterdam waar zij CDA-fractievoorzitter is in Amsterdam-zuid. De twee wethouders zijn niet van plan zich in de gemeente te vestigen.

De drie partijen presenteerden tevens hun coalitieakkoord. Bewust geen ’dichtgetimmerd akkoord’. ,,We hebben uitgangspunten vastgesteld om die samen met de raad verder in te vullen.’’ De drie fracties benadrukken dat ze het ’heel belangrijk’ vinden om ’met z’n allen’ ervoor te zorgen dat het leuk blijft in Bloemendaal.

Als uitdagingen voor de komende tijd ziet het nieuwe college: zorgen voor een stabiel bestuur, oplossingen bedenken voor de zorgelijke financiële situatie van Bloemendaal die in het verschiet ligt, de energietransitie (duurzamer, groener, gasloos) en concrete oplossingen voor de eindeloze files richting zee en strand die Overveen en Bloemendaal met name in de zomer verstikken.

Hoewel het coalitieakkoord bewust vaag is gehouden is wel een ding duidelijk: de lasten voor de Bloemendaalse burgers zullen iets stijgen. Het nieuwe college oppert een verhoging van rioolrecht en afvalstoffenheffing en zelfs een verhoging van de OZB (al vele jaren niet meer vertoond in Bloemendaal).

De drie worden volgende week donderdag in een speciale raadsvergadering beëdigd.

Meer nieuws uit Haarlem