Haarlemse gemeenteraad ’wat nader tot elkaar’

Henk Geist
Haarlem

De tijden van het gestrekte been in de Haarlemse gemeenteraad lijken voorbij. In de vorige raadsperiode nam het debat nogal eens grimmige vormen aan, daar was de afgelopen week bij de behandeling van de Kadernota van het nieuwe college niets meer van te merken.

In de Kadernota doet de nieuwe coalitie van GroenLinks, PvdA, D66 en CDA investeringsvoorstellen voor de komende jaren.

De coalitie wil 83 miljoen euro in de stad pompen en straalde deze week vooral eensgezindheid uit.

Lees ook: Haarlemse coalitie doorstaat vuurproef van 75 moties en amendementen

Logisch natuurlijk als je elkaar net gevonden hebt en een coalitieprogramma hebt opgesteld. De coalitie kwam dan ook met geen enkele motie, of je moet - zoals D66-fractievoorzitter Dilia Leitner het verwoordde - de Kadernota zien als ’één dikke motie’.

De ophef bij de oppositie over de Kadernota viel eigenlijk wel mee, meende Robbert Berkhout (GroenLinks), die als formateur de coalitie heeft gesmeed. ,,U staat achter de investeringen die wij doen’’, was zijn conclusie donderdagavond.

Dat viel niet goed bij de VVD, die ook deze raadsperiode een plek in het college aan zich voorbij ziet gaan. ,,Ik zal u uit de droom helpen’’, kreeg hij als repliek van Anne Sterenberg.

,,Het college heeft een roze bril op. Wij zijn het niet eens met uw beleid, het is allemaal niet zo positief. Als we dat allemaal moet opsommen gaat het een hele lange vergadering worden.’’

In eerste instantie lagen er dan ook negentig moties en amendementen klaar van de oppositie. Waarbij opgemerkt moet worden dat ongeveer de helft afkomstig was van één partij, Trots Haarlem.

Staande de vergadering donderdagavond werden er al vijftien ingetrokken omdat het college de oppositie tegemoet kwam met toezeggingen.

Bij nog eens dertien moties stemden een of meerdere coalitiepartijen mee met de oppositie, waardoor ze werden aangenomen. En toen bleken ook nog eens drie eenmansfracties uit de oppositie de Kadernota te steunen.

Dat bracht raadsnestor Louise van Zetten (Hart voor Haarlem), die aan het begin van de avond nog riep dat de oppositie heel negatief was behandeld door het college, om twaalf uur ’s nachts tot de uitspraak dat de gemeenteraad toch wat nader tot elkaar is gekomen.

Testcase

Hoe lang de coalitie de eensgezindheid weet vol te houden, zal na het zomerreces moeten blijken. Bijvoorbeeld als het gaat om het aandeel sociale woningbouw sluimert er een meningsverschil tussen D66 en PvdA.

Het college zet nu in principe in op veertig procent sociale huur bij nieuwbouwprojecten, maar heeft zichzelf daarmee met een lastige opgave opgezadeld. De nieuwbouwplannen van het Spaarne Gasthuis dienen zich aan als testcase.

Het ziekenhuis gaat namelijk uit van vijftien tot twintig procent sociale woningbouw en dreigt met vertrek uit Haarlem als dat meer moet worden. In die onderhandelingen zal de eensgezindheid al op de proef worden gesteld.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.