OPZ geeft omstreden gift van 4500 euro terug

Joop Berendsen: ,,Geld terug.’’

Jacob van der Meulen
Zandvoort

De Ouderen Partij Zandvoort heeft besloten de omstreden donatie van 4500 euro aan de verkiezingskas terug te betalen. Tegelijkertijd betuigt burgemeester Niek Meijer spijt over zijn rol in de bestuurlijke crisis die de donatie veroorzaakte.

Afgelopen week werd duidelijk dat iemand die nauw betrokken is bij een van de belanghebbende architectenbureaus rond de ontwikkeling van het Watertorenplein begin dit jaar de verkiezingskas van OPZ heeft gespekt met 4500 euro. Dat was afgelopen week binnen B en W reden om OPZ-wethouder Joop Berendsen van de portefeuille Watertorenplein af te halen. Berendsen ging diep door het stof maar bleef wel aan als wethouder. Daarop kondigde D66 aan hun eigen wethouder, Gerard Kuipers, uit het college te zullen terugtrekken. Vanaf zijn vakantieadres liet Kuipers daarop weten de lijn van zijn fractie te zullen ondersteunen en trad af.

In een persverklaring maakte OPZ vrijdag bekend dat is besloten om de donatie van een betrokken financier van een van de selectiekandidaten van de plannen rond het Watertorenplein terug te storten. ,,Recentelijk heeft het college besloten tegen het vonnis van de voorzieningenrechter, betreffende de selectieprocedure van plannen rondom het Watertorenplein in Zandvoort, in beroep te gaan. Hierdoor is het opnieuw doorlopen van de selectieprocedure van plannen voor het Watertorenplein niet uitgesloten.’’ Om in geval van een nieuwe selectieprocedure elke schijn van vooringenomenheid van OPZ op voorhand uit te sluiten, wordt de donatie teruggestort.

Burgemeester Niek Meijer zegt dat hij ten onrechte, mede tegenover deze krant, heeft aangegeven dat wethouder Kuipers steeds collegiaal op de hoogte is gehouden is gehouden van de ontwikkelingen. ,,Natuurlijk is het zo dat hij niet bij de collegevergaderingen aanwezig is geweest en daarmee ook geen onderdeel van de besluitvorming was. Dat is het gevolg van zijn vakantie en geheel begrijpelijk.’’ Daarmee zegt hij dat hij ten onrechte de indruk heeft gewekt dat Kuipers vanaf zijn vakantieadres heeft ingestemd met het besluit van het college om verder te gaan met wethouder Berendsen. ,,Ik betreur deze ongelukkige gang van zaken en heb daarover mijn excuses aangeboden aan wethouder Kuipers, de fractievoorzitter van D66 en de betrokken journalist.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.