’Hogere toeristenbelasting schaadt imago van Haarlem’

Maud Vroom en Hildo Makkes bepleiten een tevreden toerist.© United Photos/Toussaint Kluiters

Max Sipkes
Haarlem

Mooi maar ook duur. Dat is steeds meer het imago dat bezoekers de stad Haarlem toedichten. Dat signaleren horecaondernemers en hotelhouders in gesprekken met toeristen.

Hildo Makkes van de Haarlemse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is met het woord ’duur’ minder gelukkig.

Dat is ook Maud Vroom die namens de Haarlemse hotels praat. Als gasten de rekening wordt gepresenteerd dempt vooral de toeristenbelasting, die onderaan wordt bijgeschreven, het vreugdevol terugkijken.

Nu zijn er plannen om de toeristenbelasting flink te verhogen. Het gaat van 3,25 naar vijf euro. Beoogd wordt dat de belasting per jaar twee miljoen op gaat brengen.

De hotelhouders hebben erop zitten rekenen en komen tot de conclusie dat het bedrag van vijf euro veel meer oplevert: drie miljoen.

De coalitie vindt dat een hogere toeristenbelasting prima kan, omdat die zich gaat verhouden met Amsterdam en Haarlemmermeer. „Dat is absoluut niet waar”, zegt Maud Vroom.

Ze toont een zelfgemaakte analyse waaruit blijkt dat Haarlem met kop en schouders boven de andere steden steekt. Ze betoogt dat de andere steden heel anders rekenen.

„Dat is niet een-op-een met Haarlem te vergelijken. Maar per saldo rekent Haarlem nu al dezelfde tarieven.”

De hoteliers kunnen er wel mee leven dat de stad twee miljoen wil binnenhalen. Ze willen daarnaast ook graag hun klanten te vriend houden. Een minder hoge toeristenbelasting kan daarbij helpen.

Makkes: „het moment van vertrek is tamelijk cruciaal voor een laatste indruk. Want juist dan volgt de confrontatie met de hotelrekening en vaak met die van de parkeergarage.”

Om dat te verzachten stellen ze voor dat hotels hun gasten 3,85 euro per persoon per nacht laten betalen. Het voorstel is de hostels, waar mensen met een kleinere beurs komen, 3,25 euro door te berekenen.

Kampeerders op camping Spaarnwoude betalen nu 1,35 euro. Als daar 1,90 per persoon van gemaakt wordt komt de gemeente, zo hebben de organisaties berekend, toch op een opbrengst van meer dan de gewenste twee miljoen.

De coalitie lijkt weinig te voelen voor een andere tariefstelling, bleek maandagavond in de gemeenteraad. Makkes en Vroom hopen daar met hun berekeningen verandering in te brengen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.