Eerste editie Grand Tour du Haarlemmermeer

Eerste editie Grand Tour du Haarlemmermeer
Oscar Soethout heeft het startsein voor de 10 kilometer.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Hoofddorp

Het is een experiment, de Grand Tour du Haarlemmermeer. ,,We denken dat er belangstelling voor is’’, zegt Oscar Soethout.

Samen met Diane Baas hebben de medewerkers van Sportservice Haarlemmermeer het wandelevenement voor Hoofddorp ontwikkeld. Bij zorgmanege Stal Starro aan de IJweg beginnen en eindigen deze woensdag wandelingen van 3, 10 en 16 kilometer door Hoofddorp.

Ger Schönhage van Starro vindt de aanloop op zijn erf wel leuk. ,,Hoe meer zielen hoe meer vreugd’’, zegt hij tussen de bedrijven door. Terwijl de medewerkers van de manege met kruiwagens mest en hooi rondlopen, kunnen deelnemers aan de wandeltocht zich in de tent van Sportservice melden.

En ze komen, die wandelaars. De 16 en de 3 kilometer trekken enkele belangstellenden, de 10 kilometer is goed voor veertig man. ,,Lekker een stuk lopen is altijd goed en het is nog mooi weer ook’’, zegt Frieda van Duijn vlak voor de start van de 10 kilometer. Zo zitten alle deelnemers er in, ook de wandelclub uit Zwanenburg die naar Hoofddorp is komen fietsen.

Clubjes

Sportservice organiseert in Haarlemmermeerse woonwijken steeds meer van die wandelclubjes. ,,Er is veel vraag naar’’, zegt Soethout. ,,Doel is de mensen vitaal te houden. Vroeger had je de gymclubjes in zalen, nu bewegen we meer buiten.’’ Die aanpak is niet alleen goed voor de deelnemers, het maakt Sportservice beter zichtbaar in de wijk. Gezien de belangstelling voor wandelen probeert Sportservice de Grand Tour du Haarlemmermeer uit, meteen ook om zichzelf te presenteren aan heel Hoofddorp.

De wandelaars die 10 kilometer kiezen betalen 10 euro voor deelname. ,,We gaan kijken of dat een drempel is voor mensen’’, vertelt Soethout. ,,We verdienen nu zelf niets aan het evenement. De deelnemers krijgen bij vertrek een flesje water, een appel en een poncho mee. Onderweg kunnen ze op twee locaties iets drinken en als ze hier terugkeren staat er koffie met gebak voor ze klaar.

Wie 10 kilometer wandelt krijgt een flink stuk Hoofddorp te zien. Vanaf de IJweg wordt over de Geniedijk Hoofddorp ingelopen tot in de wijk Graan voor Visch (eerste verfrissing) om via het Wandelbos de Kruisweg over te steken en verderop bij het Arnolduspark uit te komen (tweede verfrissing). Van daar wordt via de Hoofdweg naar het groengebied Buitenschot langs de Weg om de Noord gelopen om aan het einde weer bij Stal Starro te zijn.

De deelnemers van de andere twee tochten komen ook daar uit. Het plan was de 3 kilometer door het Haarlemmermeerse Bos te lopen, maar vanwege Mysteryland is het halve bos nog afgezet. Daarom is een route door Buitenschot uitgezet. ,,Het was leuk geweest als er grootouders met kleinkinderen hadden meegedaan aan de 3 kilometer’’, zegt Soethout. ,,Er waren nu een paar deelnemers. Die doen dat op advies van bijvoorbeeld de huisarts om in beweging te blijven. Zij konden op eigen tempo lopen onder begeleiding. Dat geeft onderweg een veilig gevoel.’’

Meer nieuws uit Haarlem