Sjoerd Buisman, Eline Schmidt, Koen van der Wel en Frans Lommerse winnaars Olifant

Leontien van Engelen
Haarlem

Daar staan ze, de trotse, maar vooral blije winnaars van de Olifant 2018: Sjoerd Buisman, Eline Schmidt, Koen van der Wel en Frans Lommerse. Voor de vierentwintigste keer werd maandagavond de kunst- en cultuurprijs van Haarlems Dagblad/IJmuider Courant uitgereikt.

In een volle kleine zaal van de Philharmonie kreeg de Haarlemse beeldend kunstenaar Sjoerd Buisman de juryprijs overhandigd.

Buisman heeft in de loop der jaren een geweldig oeuvre opgebouwd waarbij vooral de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron is. Zijn werk is opgenomen in collecties van diverse grote musea, bedrijven en bij verzamelaars in binnen- en buitenland.

Lees ook: Feestelijke porseleinkast vol Olifanten

Velsenaren Eline Schmidt en Koen van der Wel werden met overweldigende meerderheid door het publiek aangewezen als winnaar van de publieksprijs.

Maar liefst vijftig procent van de bijna 1100 uitgebrachte stemmen werden op het duo uitgebracht dat in Velsen en omgeving mensen met elkaar verbindt middels theater en muziek.

Naast de prijswinnaars waren Rilan & The Bombardiers, cabaretduo Veldhuis & Kemper en ontwerpster Carina Riezebos genomineerd voor de Olifant 2018. Alle kandidaten kregen een speciaal voor hen bedacht verrassingsoptreden aangeboden om hun kandidatuur luister bij te zetten.

Na dat gevarieerde programma maakte burgemeester Jos Wienen de winnaars van de publieks- en de juryprijs bekend en reikte de daarbij behorende sculptuur uit. De Olifant-winnaars ontvangen tevens een geldbedrag van 1500 euro.

De tweejaarlijkse oeuvreprijs werd door de jury toegekend aan Frans Lommerse.

De op 1 januari volgend jaar met pensioen gaande directeur van de Toneel- en Filmschuur krijgt de oeuvreprijs vanwege zijn grote bijdrage aan de artistieke en culturele uitstraling van Haarlem en omgeving. Ook deze prijs werd door burgemeester Wienen uitgereikt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.