Dieren redden is geen werk voor watjes

Margot Klompmaker
Haarlem

Medewerkers van de Dierenambulance Haarlem moeten niet bang zijn uitgevallen. Dat bleek maar weer eens onlangs toen een dierenredder werd aangevallen bij het terugzetten van een jonge meeuw. Het dier was uit het nest gevallen vanaf een dak in de Van Nesstraat in Haarlem-Noord. Helaas kon hij nog niet vliegen en scharrelde rond op de grond.

De dierenambulance werd erbij gehaald, omdat de ouders van het jong duikvluchten maakten op het moment dat iemand te dicht bij het dier kwam.

De medewerker van de dierenambulance heeft de meeuw gevangen en het dier via een dakraam teruggezet op het nest. Met ware doodsverachting want intussen werd hij flink belaagd door een aantal meeuwen.

,,Dat een dier onze mensen aanvalt, komt vaker voor’’, vertelt Elly Dams, woordvoerster van de Dierenambulance Noord Holland Zuid. ,,Dieren zijn vaak bang. In dit geval verdedigden de ouders hun jong, dat is logisch. Dat wij ze proberen te helpen, begrijpen ze niet.’’

Ook gewonde of bange katten en honden willen nog wel eens uithalen. ,,Als het niet lukt om ze met de hand te pakken doen we het met een stok of kooi. En als het ons dan nog niet lukt, schakelen we de politie in. Tenslotte zijn we allemaal vrijwilligers dus het moet niet te gek worden. Het gebeurt gelukkig zelden dat iemand wordt gebeten of gekrabt.’’

Vrijwilligers

Honden, katten en vogels in paniek: dat zijn de dieren waarvoor je moet uitkijken. ,,Behalve met meeuwen moet je ook oppassen met reigers, want die pikken naar je ogen. Zwanen kunnen tekeer gaan, en ook reigers en aalscholvers zijn echt niet vriendelijk als je ze probeert te vangen.’’

Het werk van redders van dieren in nood is dus niet voor watjes. Maar het werk is broodnodig en gaat dag en nacht door. ,,Dat is een probleem, benadrukt Elly Dams.

,,We komen mensen tekort en zitten te springen om nieuwe vrijwilligers. Ambulances kunnen niet rijden omdat er te weinig mensen zijn. Vooral ’ s avonds en ’s nachts is vrijwel niemand beschikbaar. De vrijwilligers die er zijn draaien overuren. Dus als mensen willen helpen: graag!’’ De dierenambulance is bereikbaar op 023 - 5246899.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.