Gewone oeverlibel in het zonnetje in Overveen

© Foto Hein Flach

Overveen

Met de insecten gaat het slecht, maar met de libellen in Zuid- Kennemerland gaat het juist heel goed. Sinds 1995 zijn in deze regio minstens 34 soorten met zekerheid gezien.

Het rijkste libellengebied zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit zijn de hoogtij-vliegdagen voor libellen, vertelt Marja Koning van de libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland.

We bellen haar omdat we zo’n prachtig vliegend minihelikoptertje in onze tuin hebben gespot. ,,Dit is een gewone oeverlibel. Deze soort, met die twee strepen op het achterlijf, zit graag in het zonnetje in de tuin. Het is geen bijzonder exemplaar. Ze komen in deze periode heel veel voor. Dit is een vrouwelijk exemplaar; de mannetjes zijn wat blauwer. Ze leven twee jaar als larf onder water, en als ze eruit zijn gekropen nog ongeveer vijf weken. Hun enige taak is zich voort te planten in deze periode. Dus veel paren en veel muggen eten. De vrouwtjes moeten eiwitten verzamelen, eitjes leggen en daarna begint de hele cyclus weer opnieuw.’’

Dat het zo goed gaat met de libellen, is volgens Marja te verklaren door het schone water in sloten, vijvers en vaarten. Vijf weken. Geniet dus maar van deze bijzonder vliegers.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.