’Geen bewijs tegen Hells Angels Haarlem’

Jacob van der Meulen
Amsterdam

De aanklachten tegen de voormalige leiding van de Haarlemse Hells Angels zijn volgens advocaten gebaseerd op aannames, een beetje vissen en gokken. Wettige bewijsmiddelen voor brandstichtingen, bedreigingen, afpersingen, geweldplegingen, vuurwapenbezit en betrokkenheid bij een massale vechtpartij met de rivaliserende motorclub Mongols ontbreken. Dat betoogde de verdediging donderdag in de Bunker in Osdorp.

Het was duidelijk dat de advocaten van de Haarlemmers Lysander de R. (36) en Ricardo van der H. (43) het onderste uit de kan zouden halen om tegengas te geven tegen de zware strafeisen die het openbaar ministerie een week geleden op tafel legde. De toenmalige chapterpresident Lysander de R. moet veertien jaar de cel in, zijn secondant Ricardo van der H. mag van de aanklagers tien jaar achter de tralies.

Omdat getuigen en slachtoffers veelal geen of vaak tegenstrijdige verklaringen aflegden moest in een grootschalig en twee jaar durend rechercheonderzoek vooral bewijs worden verzameld via de criminele inlichtingendienst, telefoontaps, het uitpeilen van gsm’s en camerabeelden.

Traditionele wettige bewijsvoering via DNA-sporen, vingerafdrukken en betrouwbare getuigen bleek onmogelijk.

Neem bijvoorbeeld de verschillende brandstichtingen bij sporthal de Weijver in Hoogwoud, bracht de verdediging tegen het OM in. Het was de Hells Angels een doorn in het oog dat de concurrerende Rogues daar in 2015 weer hun traditionele motorshow mochten houden.

n een tapgesprek met zijn first lady Sylvana P. sprak Lysander de R. weliswaar uit dat ’de fik erin’ moet, hij zei dat het ’weer’ moet en refereerde aan die ’kanker sportzaal’. Op de bewuste avond speurde de Hells Angel het internet af op 112-meldingen en las daar ook een artikel over de brand in de sportzaal.

Aannames en invulling

Klopt allemaal, betoogde advocaat Remco Kint. ,,Maar of en wie een opdracht tot brandstichting heeft gegeven wordt niet duidelijk. Het gaat om aannames en speculatieve invulling. Vooral gebaseerd op anonieme informatie vanuit de criminele inlichtingendienst die niet als bewijsmateriaal mag worden gebruikt.’’

Datzelfde scenario haalde Kint uit de kast voor de brandstichting die later dat jaar bij de sporthal wordt gepleegd. Volgens de verdediging mogen de daders ook wel in andere hoeken worden gezocht. ,,De eigenaar van de sporthal had problemen met anderen. Bij zijn woning werd dit jaar nog een jerrycan met benzine gevonden en was op de muur Inferno Sjaak gekalkt. Hij had problemen met ex-zakenpartners en zijn huis is twee keer leeggehaald.’’

Het Openbaar Ministerie moest al eerder de verdenkingen laten vallen voor de brandstichting in de auto van Haarlems voormalig burgemeester Bernt Schneiders. In een aantal afpersingszaken kwamen slachtoffers verder op eerdere verklaringen terug of relativeerden zij de rol van de verdachten.

Waar het Openbaar Ministerie in dat verband vooral de dreiging vanuit een criminele organisatie zag, moet ook die verdenking tegen de Hells Angels nog hard gemaakt worden. Dat is op basis van de huidige gebrekkige bewijsvoering niet te doen, aldus Kint.

De rechtbank doet 18 juli uitspraak.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.