Raad Bloemendaal akkoord met onderzoek Elswoutshoek Overveen

Raad Bloemendaal akkoord met onderzoek Elswoutshoek Overveen
Landgoed Elswoutshoek in Overveen.
© Foto HMC
Bloemendaal

De gemeenteraad van Bloemendaal is akkoord gegaan met het onderzoeksvoorstel naar de gang van zaken rond landgoed Elswoutshoek in Overveen. Het voorstel was voorbereid door burgemeester Elbert Roest.

Het onafhankelijke onderzoek spitst zich toe op gebeurtenissen in 2014.

In dat jaar lag onder meer burgemeester Ruud Nederveen onder vuur in een tv-reportage, gaf wethouder Marjolein de Rooij (GroenLinks) een zeer negatief interview aan Haarlems Dagblad over de familie Slewe (eigenaar van het landgoed) en schreef columnist Meindert Fennema een voor de familie negatieve column in de Volkskrant.

Lees hier: OM doet onderzoek naar aangifte Bloemendaler Slewe tegen Fennema

Later dat jaar ontstond er commotie rond al of niet geheime correspondentie tussen met name Rob Slewe en de gemeente, en stak raadslid Marielys Roos haar nek uit door die correspondentie openbaar te maken. Daarvoor is ze veroordeeld.

Uitgangspunt bij de vragen is: ’Is er bij de relevante gebeurtenissen in 2014 rond het dossier Elswoutshoek door politieke ambtsdragers van de gemeente Bloemendaal legitiem en integer gehandeld?’

Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal heeft in maart bij de burgemeester melding gemaakt van schending van integriteit door een oud-wethouder: het delen van vertrouwelijke informatie met derden.

Daarbij gaat het vooral om informatie die vanuit het college zou zijn doorgespeeld naar Meindert Fennema.

Roest zegde toe dat als de onderzoekers constateren dat er inderdaad sprake is van integriteitsschending dit zal worden aangekaart bij justitie.

Meer nieuws uit Haarlem