Peroxide moet blauwalg in Haarlemmermeerse bosplas doden

Met een speciale boot wordt een lage concentratie waterstofperoxide in het water gebracht om blauwalg te bestrijden.

Met een speciale boot wordt een lage concentratie waterstofperoxide in het water gebracht om blauwalg te bestrijden.© Foto: Rijnland

Hein Flach
Hoofddorp

Waterbeheerder Rijnland houdt een proef in de Haarlemmermeerse bosplas om blauwalg te bestrijden met waterstofperoxide.

Blauwalg produceert gifstoffen waar zwemmers en hun honden ziek van kunnen worden. De proef met waterstofperoxide voert Rijnland uit met de Universiteit van Amsterdam en ingenieursbureau Acadis. Donderdag is de hele dag een boot in de weer geweest met injectiearmen die de stof in lage concentraties aan het wateroppervlak toevoegt. Blauwalg kan daar niet tegen. Waterstofperoxide is een onschuldig middel. Het blijft niet in het milieu achter.

’Tijdelijk geen toegang bosplas en vijvers i.v.m. blauwalg’ meldt een waarschuwingsbord. Het is een hardnekkig fenomeen in deze recreatieplas. Jarenlang is de blauwalg hier bestreden door een installatie in het midden van de diepe plas, die lucht naar de bodem pompte. De opstijgende luchtbellen zorgden voor stroming in het water, waardoor de bacterie belemmerd werd in zijn groei. Dat werkte wel, maar Rijnland vindt die apparatuur te duur en het vreet energie, aldus een woordvoerder. Het resultaat van de proef is over enkele dagen bekend.

Lees ook: ’Niet denken dat je haar van kleur verschiet’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.