Haarlemmers fietsen naar Schotland voor goed doel

De fietsers vertrekken niet onopgemerkt uit de Smedestraat.© foto united photos rob van wieringen

Linda Gottmer
Haarlem

Het centrum van Haarlem is zaterdagochtend 9 uur nog niet helemaal ontwaakt, maar bij cocktailbar Wigbolt in de Smedestraat - een zaak waar normaal op dit tijdstip niks gaande is - is al wat rumoer.

Binnen worden koffie, taart, bananen en ontbijtkoek klaargezet. Na een half uur is duidelijk waarom: vandaag gaan Haarlemmers Neal Damen (30), Frenk Stokman (28) en Pim Thunnissen (28), ofwel de fietsers van Ploegmaats.cc, hun eerste etappe rijden om van Haarlem naar Schotland te komen en zo geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding.

Iedereen was uitgenodigd hun ’Grand Départ’ bij te wonen of de eerste etappe zelfs (deels) mee te fietsen. En daar is gehoor aan gegeven: Bar Wigbolt puilt uit, binnen en buiten staan bijna honderd man. Neal speecht: „Dat het zó druk zou worden hadden we niet eens durven dromen.”

Hobbyfietsers

Een paar maanden geleden was het nog slechts een ambitieus plan. Pim, Neal en Frenk hadden als vrienden en hobby-fietsers bedacht om in achttien dagen 2100 kilometer van Haarlem naar John o’Groats in Schotland te fietsen.

Ze meldden zich aan als sponsor-project bij KWF Kankerbestrijding, bedachten de merknaam ’Ploegmaats.cc’, vonden in Seppe Schön (30) en Robin Suidgeest (30) hun ploegleiders die in een camper voor ze uit zullen rijden en zetten een succesvolle marketing-campagne op met eigen website en Facebook- en Instagrampagina.

Dat dit idee ruim een half jaar terug met wat biertjes op werd uitgedacht, is lastig voor te stellen, zo groots is het vertrek en de actie. Inmiddels hebben de mannen al meer dan 10.000 euro opgehaald.

Tour de France

Om 10 uur klinkt een luide toeter: het startsein wordt gegeven door Ilse van Vliet-Suidgeest, de inspiratie voor de jongens om voor KWF Kankerbestrijding te fietsen. Het scenario doet haast niet onder voor het begin van een etappe uit de Tour de France.

Onder luid gejoel van de omstanders fietst een peloton van zo’n 65 man de Smedestraat uit, langs de Grote Markt richting het Spaarne. Einddoel: Groede, een dorpje in Zeeland. Ploegmaats Neal, Frenk en Pim fietsen trots in Ploegmaats-tenue voorop.

De tocht begint soepel. Dat dit fietsers zijn die elkaar niet tot nauwelijks kennen, zou je niet zeggen want het peloton loopt als een goed geoliede machine. „Paal!” Of „Tegenligger!” wordt er luidkeels, waarschuwend geroepen wanneer dat nodig is. Zelfs „Stront!” passeert de revue als een grote paardenvlaai de weg verspert. Maar een wielertocht is geen wielertocht zonder moeilijkheden.

Vriend van de Ploegmaats Job van den Dries (29) raakt lichtelijk in paniek als hij aan het eind van de middag noodgedwongen achterop raakt omdat een schroefje van zijn wielerschoen losraakt en het kliksysteem met zijn pedaal niet meer werkt. En dat terwijl de snelheid er bij de fietsers net zo goed in zit omdat ze de laatste pont moeten halen.

Stress

„Gelukkig kreeg iemand een lekke band en duurde het nogal een tijd om die te plakken”, grapt Job aan het eind van de dag. „Hierdoor schoot de stress om de boot te halen er bij de rest nóg meer in, maar had ik even de tijd om een schroef van mijn fiets te plukken en zo mijn schoen te maken.”

Rond 18 uur komt het peloton onder luid gejuich van een twintigtal vrienden en familie aan op camping de Ploeg in Groede. „Een beter onthaal hadden we ons niet kunnen wensen”, zegt Frenk. „Onze camper staat klaar, een biertje staat koud en de barbecue rookt.”

Rond een uur of 22 worden er nog spelletjes gedaan en biertjes gedronken. Trots over wat ze nú al op de been hebben gezet zegt Ploegmaat Pim: „Het zal hier nog wel laat doorgaan, maar ik denk dat ik maar een beetje op tijd naar bed ga.” Morgen weer een lange etappe en daarna nog 16 fietsdagen te gaan.

Ploegmaats.cc heeft al meer dan 10.000 euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding. Meer informatie is te vinden op www.ploegmaats.cc

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.