Premium

Slurpen verplicht bij de Noodle Bar in Haarlem

Slurpen verplicht bij de Noodle Bar in Haarlem
De Ramen Brothers – Chung links en Wai rechts - slurpen er lekker op los voor hun nieuwe zaak aan de Nassaustraat.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

Wij Nederlanders kennen dan misschien wantan, bamisoep of noedels uit een pakje, maar daar doen ze niet aan bij de Ramen Brothers Noodle Bar aan de Nassaustraat 13 in Haarlem. Hier is alles vers en authentiek, met bouillon en noedels gemaakt volgens Japans geheim recept. Om het nog echter te maken: Slurpen moet.

De twee broers Wai en Chung werden een halve eeuw geleden geboren in Nederland, Wai in Haarlem.

Hun ouders waren van de eerste generatie Kantonezen en werkten in verschillende familiebedrijven, onder meer bij Tong Nam bij station Heemstede.

Later kregen de broers de horeca met de paplepel binnen bij het eigen restaurant in Purmerend. Wai nam nog weer later familierestaurant Tong Ah in Amsterdam over.

Dat had allemaal nog niet veel met noedels te maken, al maakte hun moeder een heerlijke wantan. ,,Maar dat was toch iets heel anders, want gemaakt met eierbami.’’

De passie voor noedels – of beter gezegd ramen, de soep met noedels als ingrediënt – ontstond tijdens hun reizen. Chung: ,,Als je pasta in bouillon doet wordt het zacht. De noedels in ramen niet, die worden volgens een ander recept gemaakt, met ander meel en ander water – kansui oftewel alkaline water. Ramen is in Japan een echt nationaal gerecht.’’

Ramen

Wai: ,,In Japan zijn meer zaken waar je ramen kan krijgen, dan die sushi serveren. Het is een snelle, goede maaltijd.’’

Chung: ,,Op vakanties zijn wij altijd op zoek. In Duitsland, Parijs, Londen, Hongkong. Het bijzondere is dat het altijd iets speciaals is, altijd op hoog niveau. We hebben in een restaurant in Parijs veel geleerd over ramen. Het werd onze passie. Het lijkt zo simpel, maar er zit een heel verhaal achter.’’

Ze vonden een geschikte locatie in het voormalige pand van La Sardegna aan de Nassaustraat. Wai lachend: ,,Ook al omdat er zoveel ramen in de pui zitten. Het is een prima locatie, we hebben plek voor 32 mensen.’’

Sinds twee weken brengen ze hier hun ramen aan de man, in meerdere variaties met verschillende basisbouillons en noedels. Die betrekken ze van het in Amstelveen gevestigde restaurant Ishii.

,,Daar maakt onze meester Kazuki Iwabuchi de bouillons, die twaalf uur moeten trekken, en de verschillende noedels die wij als basis gebruiken. Volgens geheim recept van zijn Japanse oma. Ishii betekent oma in het Japans.’’

Hoe zit dat met dat slurpen. Is dat een gimmick? Chung: ,,Nee, de soep is superheet, als je slurpt komt er lucht bij, dus is het koeler. Belangrijker nog is dat het slurpen zorgt voor een betere smaakbeleving.’’

Opmerkelijk detail is dat Ramen Brothers Japans bier van het populaire merk Kirin Ichiban op tap heeft.

Daarmee zijn ze in Haarlem net niet de eerste. Twee weken geleden maakte Bambu op de Grote Markt bekend dat zij Asahi tapbier schenken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.