Door brand getroffen Hoofddorps restaurant Morgau was pas twee dagen open

Vooral op de eerste verdieping liep restaurant Morgau donderdagnacht veel schade op bij een grote brand.© Foto’s Michel van Bergen en United Photos/Toussaint Kluiters

Wessel Mekking
Hoofddorp

Hun restaurant Morgau was net twee dagen open. Horecaondernemers Thijs Koster en Marius van der Werff zijn donderdagmiddag zichtbaar aangeslagen door de grote brand die de nacht ervoor in het paviljoen aan de plas in het Haarlemmermeerse Bos woedde.

De inventaris op de eerste verdieping is grotendeels verwoest, vertelt Koster. Hoe groot de schade precies is, moet aan het begin van de middag nog worden vastgesteld.

Lees hier: Grote brand bij restaurant Vork en Mes Hoofddorp

,,We zijn blij dat tijdens de brand geen mensen aanwezig waren’’, beschouwt de jonge ondernemer toch nog als lichtpuntje.

Met Van der Werff stak hij de afgelopen maanden veel tijd in Morgau, dat Koster omschrijft als een mediterraan restaurant. ,,We hebben hier hard voor gewerkt, veel voor gedaan en gelaten.’’

In het voormalige Haarlemmermeer Paviljoen zat jarenlang restaurant Vork en Mes van Jonathan Karpathios.

Hij heeft hen, net als talloze andere bekenden van Van der Werff en Koster, al een hart onder de riem gestoken. Sommigen komen donderdag ook naar het restaurant om de twee ondernemers te steunen. Ze waarderen het.

,,Erg heftig’’, noemt Koster de brand. Hij vindt het lastig vooruit te kijken nu hij vol teleurstelling, verdriet en boosheid zit. Wanneer het restaurant weer de deuren opent, kan hij nog niet zeggen. Daar wil de horecaondernemer ook niet over speculeren.

Met compagnon Van der Werff veranderde hij in aanloop naar de opening van Morgau ’kleine elementen’ van het interieur. Uitweiden over hun nieuwe restaurant, daar staat het hoofd van Koster donderdagmiddag niet naar.

Rond 1.30 uur woensdagnacht werd de brand gemeld. Meerdere tankautospuiten reden naar het restaurant in het Haarlemmermeerse Bos.

Al vrij snel werd opgeschaald tot grote brand. Rond 2.30 uur was de fik geblust. Koster was ’s nachts al snel ter plekke. Ondanks het verdriet en de ’shock’ maakt hij een grapje over zijn vermoeide uiterlijk.

De oorzaak van de brand is donderdagmiddag nog onderwerp van onderzoek, meldt een woordvoerder van Veiligheidsregio Kennemerland desgevraagd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.