Uitbreiding aantal dagen fietsen Waterleidingduinen

De Amsterdamse wethouder wil niet dat er wordt gefietst op de onverharde paden in de Waterleidingduinen.

De Amsterdamse wethouder wil niet dat er wordt gefietst op de onverharde paden in de Waterleidingduinen.© Foto hmcmedia

Margot Klompmaker
Vogelenzang

De Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma heeft een uitbreiding voorgesteld van het aantal fietsdagen in de Waterleidingduinen voor mensen die slecht ter been zijn.

Zij wil daar vijf dagen in de week van maken in plaats van twee. In het weekend mag er niet worden gefietst, omdat het dan te druk is in het wandelreservaat. Fietsen op onverharde paden, zoals aanvankelijk de bedoeling was, is van de baan.

In de AWD ligt 34 km verhard pad en langs de randen ook nog eens 10 km. Ter vergelijking; in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt 25 km fietspad. Het afstandscriterium is losgelaten, dus in principe kan iedereen in Nederland een vergunning aanvragen.

Harry Hobo van de stichting Natuurbelang bood de wethouder meer dan 2000 handtekeningen aan om het fietsen echt een uitzondering te laten zijn. De natuuractivist is blij dat de wethouder het idee om fietsen op de onverharde paden toe te staan heeft laten varen.

,,In bijna geen enkel natuurgebied in Nederland mag zomaar op alle onverharde paden worden gefietst. Daarnaast is het de vraag of het wel veilig is en hoe Waternet mensen die vallen kan bereiken, want een ambulance kan er niet komen. Ook zijn het vaak de kleinere, onverharde paden die naar stille plekjes leiden waar de natuur nog ongestoord is. Fietsers kunnen die rust verstoren.’’

Het loslaten van het afstandscriterium - alleen mensen die in de buurt wonen kunnen een vergunning aanvragen - vindt Hobo nog wel een aandachtspunt. De wethouder komt nog met een voorstel hiervoor.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.