PWN zet Cobraspen voet dwars in Overveen

Een van de gebouwen op het oude PWN-terrein© Archieffoto United Photos

Margot Klompmaker
Bloemendaal

De komst van woningen op het oude PWN-terrein langs de Zeeweg in Overveen staat op losse schroeven. Waterleidingbedrijf PWN wil het terrein vrij houden voor drinkwatervoorzieningen en weigert het eeuwigdurende erfpachtcontract voor gebruik van de de grond met eigenaar Cobraspen te beëindigen.

Dit contract is in 2004 afgesloten met de eigenaar van de grond Cobraspen, die op het terrein - Reinwaterpark gedoopt - woningen wil bouwen. Als PWN vasthoudt aan het erfpachtcontract lijkt dit onmogelijk. Drinkwaterwinning en woonfunctie zijn niet verenigbaar.

Ontwikkelaar Cobraspen verwierf de grond in 2004 na een ruil met de gemeente Haarlem, voor die tijd eigenaar van het randduingebied. PWN was toen nog actief op het terrein. Wel was duidelijk dat het bedrijf steeds meer drinkwateractiviteiten aldaar zou gaan afbouwen. Dat bood perspectief op een andere bestemming van het terrein. Meer dan tien jaar is Cobraspen al bezig met het maken van plannen. Uiteindelijk leverde dit het voorstel op om er ongeveer 74 woningen neer te zetten, waaronder sociale huurwoningen. Op het terrein ligt nog een aantal waterwinningsmonumenten, zoals een voormalig pompgebouw, machinegebouw, filtergebouw, een watertoren en 'reinwaterkelders'. Een deel daarvan, zoals een doorpompstation, is nog in gebruik, aldus PWN.

Maar PWN wil bij nader inzien het terrein behouden voor drinkwateractiviteiten. ,,We zijn tot de conclusie gekomen dat wij dit terrein niet kunnen missen’’, vertelt Sjakel van Wesemael van PWN. ,,Door de klimaatveranderingen moeten we een andere strategie bedenken. We hebben de afgelopen tijd allemaal kunnen zien hoe kwetsbaar onze drinkwatervoorraad is. ’’

Ontwikkelaar Cobraspen is niet in paniek en gaat ervan uit dat tien jaar plannen maken ’een onomkeerbaar proces is’. ,,We gaan een definitief ontwerp voor dit gebied maken en dan serieus verder praten met PWN.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.